Luke és Jon - Tantermi színházi előadás készül Sopronban

A Luke és Jon bemutatójával február 2-án délelőtt folytatódik a soproni teátrum iskolaszínházi programja.

Az előadás először a Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban látható. A két éve indított kezdeményezés nagyon népszerű a városi és a környékbeli oktatási intézményekben, a produkciók rendezője-dramaturgja, a foglalkozások vezetője Németh Ervin drámatanár.

 nemeth ervin x2pq

Németh Ervin (forrás: soproniszinhaz.hu)

Ajánló az előadás elé:

 

A Soproni Petőfi Színház tantermi színházi programja azokat a diákokat szólítja meg, akik számára a legkevesebb színházi előadás születik: a 12-15 éves korosztályt. A projekt három tanítási órát ölel fel, amelynek egyik harmadában maga a tantermi színházi előadás foglal helyet, ezt követi a színháziszöveg-értési (a színházi előadás eszköztárát és jelentésvilágát feltáró) foglalkozás, majd az osztály saját játéka, amellyel továbbgondolják az előadás által felvetett problémákat.

 

A tantermi játék alapjául szolgáló regény Angliában 2010-ben jelent meg, de a szerző, Robert Williams már 2007-ben, kéziratos formában elismerést kapott érte, elnyerte az Egyesült Királyság vezető könyvkereskedő cégének egyik díját. Egyik kritikusa azt írTa róla: „Ez a próza már majdnem költészet. A Luke és Jon az ígéretről szól, minden értelemben…”

 

luke  xo5-6be3-1401275105

Robert Williams (forrás: soproniszinhaz.hu)

 

A színházi előadássá adaptált történet szerint a 13 éves Luke próbál visszatalálni régi életéhez, melyet édesanyja halálával elveszített.  A család a veszteséggel összeomlani látszik: az apa az alkoholban próbál vigaszt találni, így Luke magányosan küzd a fájdalmas hiánnyal és a tehetetlenséggel. Apa és fia megállíthatatlanul távolodnak egymástól. Míg egy nap belép az életükbe egy rosszul öltözött, furcsa fiú, Jon. Vajon milyen szándékkal érkezik, s miképpen reagál erre a helyzetre a megbillent család? Ezekre a kérdésekre is keresi a választ az előadás, amelyben együtt játszanak a Soproni Petőfi Színház színészei és a színitanodásokból, valamint a soproni általános és középiskolás tanulókból áll diákcsapat.

 

 

Luke és Jon

 

Szereplők:

Luke – Csonka Mátyás

Jon – Egyed Soma

Ralph – Heim Vilmos

Apa – Horváth Andor

Anya – Molnár Anikó

Kamionsofőr – Savanyu Gergely

Jon nagyanyja – Szőcs Erika

Rajztanárnő – Szlúka Brigitta

Gyámügyes – Simon Andrea

Halász – Sárdy Zoltán

 

Rendező – Németh Ervin

 

Bemutató: február 2. 10:00

 

 

A Luke és Jon februárban, illetve márciusban soproni, csepregi, peresztegi, kőszegi, egyházasfalui, sopronhorpácsi, kópházi, nagycenki, harkai, sopronkövesdi, fertőszéplaki és ágfalvai oktatási intézményekben látható.

 

süti beállítások módosítása