Díszítők - Felolvasószínház az MKVM-ben

2015. január 30-án, 19:30-tól adja elő a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (Bp.,1036 Korona tér 1.) Csikós Attila: Díszítők című darabját a Szimpla Színház.

 

Az alkotók ajánlója:

 

Valamelyik nagy színházunk díszletraktárában illetve a díszítők szobájában vagyunk. Este háromnegyed hét óra van. Mindjárt elkezdődik az előadás, az ügyelő színpadra szólítja a színészeket, a műszakot. Az öt díszítő, akik még az utolsó percben is apró-cseprő gondjaikon vitáznak, elindulna a színpad felé, azonban az ajtó zárva van, s nem tudják kinyitni sehogy. Bezárva, összezárva, sérelmeiket felhánytorgatva kell együtt maradniuk, miközben odakint elkezdődött az előadás. Igen meglepő, hogy ők viszont nem hiányoznak senkinek. Mintha szokott módon végeznék feladatukat. A beszélgetések egyre fájdalmasabbak, egyre mélyebbre vágnak egymásba is. Talán csak sejtik, hogy valakinek közülük áldozatot kell hoznia…

 

diszitok2

 

Részlet a drámából:

(Kovács megelőzve Zsótot, nagyon atyaian) Büdös vagy fiam, mert nem mosdol, mert iszol, mint az állat, mert berúgsz, behánysz, és nincs erőd megmosdani se, olyan részeg vagy. Csak alszol, itt alszol a színházban, ami nem szálloda, neked mégis megengedik, hogy itt aludjál és mosdjál, de te nem mosdol, csak iszol, mert akkora nagy bánatod van, hogy azt csak részegen tudod elviselni, pedig az az igazság, hogy nincsen neked semmi bajod, se a szegénység nem bánt, se az anyád nem hiányzik, csak az bánt, hogy te is pontosan tudod, hogy iszol és büdös vagy, és ezért senki se szeret melléd kerülni a színpadon.”

 

diszitok

 

A Szimpla Színházról:

 

A Sediánszky Nóra (dramaturg, rendező), Mesterházy Fruzsina (költő, színész), Szöllősi Mátyás (író, költő) és Csikós Attila (író, dramaturg) négyes immár második éve szerkeszt, ír és szervez felolvasószínházi előadásokat. A Szimpla Társulat célja elsősorban olyan kortárs drámák bemutatása, amelyek a szűkös színházi keretek miatt nem kerültek még színpadra, de azért felbukkannak ismert, ám rég játszott „kulináris” darabok is.

 

Csikós Attila, író 1969-ben született Szombathelyen. Jelenleg Budapesten él. Eddig hat kötete jelent meg. Az utolsó Nincs pardon címen a Fekete Sas Kiadónál. Publikált napilapokban, írásait számos rangos irodalmi folyóirat közli. Sokáig színházi előadások dramaturgja vagy irodalmi munkatársa volt. Két összeillő ember című darabját Székesfehérvárott mutatták be. Új dalszövegfordításaival több színházban is sikerrel játszották a Kabaré című musicalt. A kötetben olvasható darabok némelyike elhangzott a Tilos Rádióban és a Szimpla Színházban, mely utóbbinak egyik szervezője is. A Békéscsabai Jókai Színház drámapályázatának közönségdíjasa Trió című egyfelvonásosával, amiből a Kossuth Rádióban rádiójáték is készült.

 

 

Csikós Attila: Díszítők
felolvasószínház

 

Előadja a Szimpla Színház társulata:

 

Süttő - Jászberényi Gábor
Praliné - Köleséri Sándor
Zsót - Dolmány Attila
Bélabá - Gerner Csaba
Cicavirág - Mesterházy Fruzsina
Kovács – Lukácsi József

 

2015. január 30. - 19:30

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

(Bp.,1036 Korona tér 1.)

Belépőjegy: 1000.- Ft

 

 

süti beállítások módosítása