A Táncművészeti diákjai Lausanne-ban versenyeznek

 

A Magyar Táncművészeti Főiskola két hallgatója, a 18 éves Kovács Noel és a 17 éves Kovács Kristóf is bejutott idén a fiatal balettművészek egyik legrangosabb nemzetközi találkozójaként számon tartott svájci Prix de Lausanne Nemzetközi Balettverseny középdöntőjébe.

Mindkét táncos a főiskola VII. évfolyamos hallgatója, évfolyam vezető balettmesterük Macher Szilárd, az intézmény művészképző intézetének igazgatója - olvasható a Magyar Táncművészeti Főiskola sajtóközleményben. A 43. nemzetközi balettversenyt idén február 1. és 8. között rendezik meg.

 

Noel

Kovács Noel


Kovács Noel először jutott ki Lausanne-ba, de korábban már számos külföldi fesztiválon képviselte nagy sikerrel a főiskolát. A versenyre Csajkovszkij Csipkerózsika című balettjéből Desiré herceg egyik szólóját viszi. Kovács Kristóf már tavaly is résztvevője volt a svájci megmérettetésnek és szereplésével számos ösztöndíjat nyert. A 17 éves hallgató a Giselle című balettből Albert variációjával készül. Erőssége a technikai felkészültség és az érett előadóművészi képesség.

 

Kovacs Kristof

Kovács Kristóf


A Prix de Lausanne résztvevőinek minden évben lehetőségük van arra, hogy a legnevesebb kortárs koreográfusok egy-egy darabjának elsajátításával bekapcsolódjanak a nemzetközi táncvilág vérkeringésébe. Idén az ausztrál Louise Deleur, a spanyol Goyo Montero és a brit Richard Wherlock művei közül választhattak a táncosok. A magyar indulókat a főiskola művésztanára, a neves hazai kortárs alkotó Kulcsár Noémi készítette fel. A kilenctagú zsűriben idén helyet kapott Szakály György, a Táncművészeti Főiskola rektora is.


A Prix de Lausanne különleges helyet foglal el a klasszikus balettiskolák nemzetközi világában, itt nem díjakat osztanak ki, hanem továbbtanulási lehetőségeket, ösztöndíjakat kínálnak fel a kiválasztottaknak, a legértékesebbeket az első hat helyezettnek - idézte fel közleményében az intézmény.

 

süti beállítások módosítása