Kulcskeresők - Kéri Kitty újra Veszprémben rendez

Megkezdték az olvasópróbáit Örkény István Kulcskeresők című színdarabjának a Veszprémi Petőfi Színházban. A rendező Kéri Kitty, a bemutatót március 13- án tartják.

A meghirdetett Szerelmem, Petőfi című produkció helyett a Kulcskeresők című előadás lesz a veszprémi színház idei évadának ötödik nagyszínházi bemutatója. A teátrum az elmúlt években csatlakozott az Örkénycentenárium rendezvényeihez, aktívan részt vett a záróesemény szervezésében, az író tiszteletére tűzte műsorára a Sötét galamb című ritkán játszott drámát. Most egy vidám, ám elgondolkodtató, igazi, egyedi Örkény-humorral teleszőtt darabot láthatnak a nézők.

 

kerikitty

 


Kéri Kitty szeretné, ha a közönség sokat nevetne az előadáson, miközben szembesülne gyengeségeivel.

 

"Örkény azt írja, álmodó nép vagyunk. Kulcskeresői sem a saját, sem a helyzetük kulcsát nem találják. Végtelen humorral, szeretettel, megértően kezeli hősei álmodozását és önbecsapását, ami egyben nemzeti sajátosságunk. Az emberek hozzászoktak a dobozokhoz. Dobozokban élünk, dobozokban dolgozunk, dobozokat vezetünk, az ételeinket is dobozokban tároljuk, esténként dobozokban nézzük, mi történik a nagyvilágban, életünket is egy dobozban fejezzük be. Dobozokba soroljuk egymást és magunkat. De az esetek többségében saját döntéseink alapján vállaljuk, hogy inkább a dobozunkon belül maradjunk, mert a dobozon túlmutató világ és a szabadság bonyolult, kockázatos, túl sok felelősséggel járna. Örkény István "álmodó" magyarjainak története egy lakásban, tehát egy dobozban játszódik, ahonnan nincs kiút. Majd amikor ott a szabadulás lehetősége, ők mégis azt választják, hogy a dobozon belül maradjanak" -  nyilatkozta Kéri Kitty rendező, aki az előadás dramaturgja és jelmeztervezője is egyben.

 

Az előadásban színpadra lép Oberfrank Pál, Palásthy Bea, Trokán Anna, Kőrösi Csaba, Módri Györgyi, Nagyhegyesi Zoltán, Keresztes Gábor, Szűcs László.

süti beállítások módosítása