Ők lesznek A nyomorultak főszereplői

Claude-Michel Schönberg világhírű musicalje, A nyomorultak a Madách Színházban debütál 2016 áprilisában Szirtes Tamás rendezésében.

A nyomorultak 2015 augusztusában Szegeden, 2016 áprilisában pedig a Madách Színházban kerül színre. A szegedi premier a Madách Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok együttműködésében jön létre. Az előadást 2015. augusztus 14, 15, 16, 19, 20, 21-én láthatják a nézők Szegeden.

 

 

A musicalt már 1999-ben bemutatták, - szintén Szirtes Tamás rendezésében – akkor 200-nál is több előadást ért meg. Miután utoljára ereszkedett le a függöny a rajongók tüntetést szerveztek a művészbejárónál, így adtak hangot annak az óhajuknak, hogy A nyomorultak ismét szerepeljen a teátrum műsorán.

 

 

nyom1

 

 

 

A nyomorultak most visszatér!

 

 A 16 évvel ezelőtti szereposztásból néhányan a most készülő előadásnak is részesei lesznek, de más szerepben.

Miller Zoltán, a '99-es előadás Mariusa most a főszereplő, Jean Valjean bőrébe bújhat, üldözője, Javert felügyelő pedig az egykori Enjolras, Debreczeny Csaba. Főiskolásként kisebb szerepeket játszott a darabban Nagy Sándor, aki most Thénardier fogadóst alakítja. És nem maradhatott ki a csapatból az első magyar Jean Valjean, Vikidál Gyula sem, aki ezúttal a Püspök szerepét játssza majd.

 

Szirtes Tamás A nyomorultak rendezője a sajtótájékoztatón elárulta, hogy hosszú meghallgatás előzte meg a végleges szereposztás kialakulását, szeptemberben indult a casting. "A musical irodalom leghíresebb és legnehezebb szerepeire kerestünk színészeket. Schönberg hatalmas energiájú darabja közel 40 évet ölel át. Úgy gondoltuk, hogy 40 körüli művészek lehetnek az ideális főszereplők, mivel ők tudják a fiatalabb és az idősebb karaktereket is hitelesen életre kelteni" - mondta.

 

 

nyomi

 

 

Harangozó Gyula hozzátette, hogy a Madách Színházzal hosszútávú együttműködést hoztak létre. Most úgy tűnik, hogy az idei jegy- és bérleteladások háromszorosára nőttek a tavalyihoz képest és a Mamma Mia!-ra, valamint A nyomorultakra vették meg eddig a legtöbb belépőt.


"A 2015-ös A nyomorultak más lesz, mint előzőek: a kreatív team monumentális díszletekkel, filmszerű megoldásokkal készül, mely a Dóm téren és a Madáchban is megállja majd a helyét"– avatott be a fesztivál művészeti igazgatója.

 

Ilyen volt a sajtótájékoztató:

 

 

 

A nyomorultakról:

 

A darab Victor Hugo azonos című regénye (Les Misérables) alapján készült. A nyomorultak 1862-ben jelent meg. A mű jelentős korrajz a 19. századi francia történelemről, politikai, társadalmi, kulturális helyzetről.
A könyvből számos adaptáció készült már: filmek, színdarabok és legutóbb a musical-változat. A főszereplő Jean Valjean megformálói között találjuk Jean Gabint, Liam Neesont, Hugh Jackmant, Gérard Depardieut és Jean-Paul Belmondót is.

 

 nyom2-1

 

A musicalről:

 

A Victor Hugo regénye alapján készült musical zenéjét Claude-Michel Schönberg szerezte, az eredeti francia szöveget pedig Alain Boublil és Jean-Marc Natel írta. Eredetileg albumként jelent meg, az első színpadi bemutató 1980-ban volt Párizsban, a Palais des Sports-ban. Cameron MacKintosh angol producer kezdeményezésére 1983-ban angol nyelvre is lefordították. A nyomorultak 1985. október 5-én debütált a West End-en, ahol azóta kiérdemelte a legtöbbet játszott musical címét, megelőzve Az Operaház Fantomját, a Macskákat, és a Mamma Mia!-t is.
1987-ben a Broadwayn is bemutatták, ott az 5. helyen áll a legtöbbet játszott musical-ek sorában.

 

 

 Itt a szereposztás:

 

Jean Valjean: Miller Zoltán, Tóth Attila, Zöld Csaba
Javert: Feke Pál, Egyházi Géza, Debreczeny Csaba
Enjolras: Nagy Balázs, Fejszés Attila
Marius: Borbély Richárd, Solti Ádám
Fantine: Vágó Bernadett, Baranyai Annamária
Cosette: Foki Veronika, Tóth Angelika
Eponine: Tóth Andrea, Simon Boglárka
Thénardier: Nagy Sándor, Weil Róbert
Thénardierné: Balogh Anna, Sáfár Mónika
Püspök: Csengeri Attila, Vikidál Gyula

 

Valamint a Madách Színház zenekara, tánckara és kórusa.

Díszlettervező: Kentaur
Jelmeztervező: Rományi Nóra
Koreográfus: Tihanyi Ákos
Zenei vezető: Kocsák Tibor
Animáció: Vízvárdi András
Szcenikus: Szűcsborus János
Koreográfus asszisztens: Molnár Ferenc
A rendező munkatársa: Vaszilenko Eugenia
Játékmester: Bencze Ilona

Rendező: Szirtes Tamás

 

 

 A szegedi szereposztás:

 

Jean Valjean: Miller Zoltán

Javert: Debreczeny Csaba

Enjolras: Nagy Balázs

Marius: Solti Ádám

Fantine: Vágó Bernadett

Cosette: Tóth Angelika

Eponine: Tóth Andrea

Thénardier: Nagy Sándor

Thénardierné: Balogh Anna

Püspök: Vikidál Gyula

Forrás: Madách Színház, Színház.hu

 

süti beállítások módosítása