A Thália ad otthont a MASZK világnapi gálájának

A Thália Színház ad otthont idén a MASZK Országos Színészegyesület jótékonysági gálaestjének, amelyet a színházi világnap alkalmából rendeznek meg március 30-án.

Az 1999 óta minden évben megtartott gálaestnek a budapesti indulás óta már három vidéki város - Kecskemét, Veszprém és Szeged - színháza is helyet adott. Az idei gála különlegessége, hogy több kerek évforduló is okot ad az ünneplésre.


A MASZK Országos Színészegyesület megalakulásának 25. évfordulóját ünnepli és ebben az évben 150 éves a Színház- és Filmművészeti Egyetem, ahol Európában elsőként kezdődött meg szervezett keretek között a színészképzés.

 

thalia


A gálán a hagyományhoz híven szakmai díjakat adnak át: a Gobbi Hilda-életműdíjat, a Soós Imre- és a Vámos László-díjat, továbbá a Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központjának elismerését, a Hevesi Sándor-díjat, valamint a Szabadtéri Színházak Szövetségének Amfiteátrum-díját.


Az elismeréseket szórakoztató gálaműsor keretében vehetik át az arra érdemesnek ítélt művészek. A gála fellépői között lesz Barnák László, Béres Ilona, Dunai Tamás, Felföldi Anikó, Haumann Péter, Hirtling István, Jordán Tamás, Kulka János, Mácsai Pál, a Budapesti Operettszínház művészei és énekkara, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói. Az est házigazdája Molnár Piroska és Szombathy Gyula, a műsorvezető Földes Eszter és Mesterházy Gyula lesz.


A gála bevételéből a rászoruló színészeket és az Ódry Árpád Művészotthont támogatja a MASZK. A gála valamennyi közreműködője ingyen, fellépti díj nélkül vállalja a szereplést.


A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. Az első színházi világnapra Jean Cocteau írt ünnepi köszöntőt, 1978-tól a világ valamennyi országában üzenettel köszöntik e napot.

 

Forrás: MTI, Thália Színház

 

 

süti beállítások módosítása