Zsidó mezőkön - Zsidó mezőkről – Kamaraszínházi megemlékezés a Bálint Házban

A Bálint Házban januárban bemutatott előadás az 1920–1945-ig tartó korszak zenei világát és korabeli dalait eleveníti fel. Narrátor: Hegedűs D. Géza.

 

Zsido mezokon 104

 

Az alkotók ajánlója:

 

Színpadon állítunk emléket a kor üldözötteinek. Előadásunk üzenete, hogy fájdalmasan hiányzik a történelmi visszatekintés, a mai napig kibeszéletlenek a múlt traumái, a felelősség kérdése mindennapjainkat kíséri. A színpadi mű az 1920–1945-ig tartó korszak forrásaira támaszkodik, e korszak zenei világát és korabeli dalait eleveníti fel.


Az előadás elősegíti a történelmi szembenézést, és méltó emléket állít azoknak a magyar honfitársainknak, akik vallásuk, származásuk miatt szenvedtek és haltak meg. A kamaraszínházi alkotás nemcsak a vészkorszak történéseiből merít, hanem felmutatja, hogy miként jutottunk el az első zsidótörvénytől a holokausztig.

 

Zsido mezokon

 

Részleteket mutatunk be a kor mindennapjaiból, a társadalmi feszültségek megjelenési formáiról. Bemutatjuk a zsidó szellemiséggel közösséget vállaló alkotók kulturális világát. Teret nyújtunk a különféle irodalmi műfajoknak: versek, esszék, novella-, újságcikk- és levélrészletek hangzanak el. Megjelenítjük a kor humorát, amely görbe tükörben mutatja be a korabeli társadalmat. Előadásunk azt a jelentős ívet járja be, amely a monarchia végnapjaitól a holokausztig tartott.

 

„Lehet vitatkozni, ki mennyiben felelős, az azonban tény, hogy Magyarország szégyenére megszületett a XX. századi Európa első zsidótörvénye, az 1920. évi XXV. tc., más néven »numerus clausus« (zárt szám). Haller István kultuszminiszter, aki a törvényjavaslatot 1920. szeptember 2-án a magyar országgyűlés elé terjesztette, nem kis büszkeséggel mondta: »Bizonyos az, hogy minket abban, amit most törvényben akarunk lefektetni, senki nem előzött meg.« A magyarországi zsidóüldözés nem a német megszállással, nem 1944. március 20-án, hanem 1920 szeptemberében, a numerus claususszal kezdődött. A »nemzeti keresztény« Magyarország ekkor tette meg az első lépést a magyar holokauszthoz vezető úton.” (Csernok Attila: A komáromi pontonhíd).

 

Zsido mezokon 21

 

Zsidó mezőkön – Zsidó mezőkről

 

Narrátor: Hegedűs D. Géza

 

Szereplők:

Albert Gábor, Joó Gábor, Kertész Péter, Kövesdi László, Masa Antita, Masa Tamás, Szabó Endre és Zsolnai Júlia


Harmonikán és a zongoránál közreműködik: Csányi Sándor


Konzultáns: Gadó János
Rendezőasszisztens: Róna Judit
Díszlet: Hornyák Elemér

 

A prózai és a versbetéteket válogatta,

az összekötő szöveget írta és az előadást rendezte: Garai Róbert

 

Köszönetet mondunk az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségének támogatásáért,

valamint az előadáshoz nyújtott segítségükért

Hajgató Katalinnak (Joint Magyarország), dr. Donáth Ferencnek (Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete)

és Villányi Andrásnak (Villányi Kft).

 

Előadás helye: Bálint Ház (Budapest, VI. ker., Révay u. 16.)

Bemutató: 2015. január 8.
További előadások: 2015. február 19., 26., március 5., 12., 19.


Az előadások 16.30-kor kezdődnek.

 

A belépés ingyenes, de regisztráció szükséges: tisztamuveszetert@gmail.com

 

süti beállítások módosítása