Csokonai Dorottyája Sopronba érkezik

Csokonai Vitéz Mihály Dorottya, vagyis a dámák diadalma a Fársángon című vígeposzát láthatja a közönség a Soproni Petőfi Színház kamarajátszóhelyén, a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban február 16-tól.

 

Az előadásban Gál Tamás színész és Mester László zenész lép színpadra. Gál Tamás és a Csavar Színház interaktív, szórakoztató előadásai nagy közönségsikert arattak az elmúlt években Sopronban. A helység kalapácsa és A nagyidai cigányok után most a Dorottyát láthatják kicsik és nagyok, akik felkészülhetnek, arra, hogy ismét sok nevetés közben ismerkedhetnek meg egy magyar irodalmi kinccsel.


Gál Tamás korábban elmondta: ez a harmadik előadása, amely hasonló stílusban készült, olyan, akár egy trilógia. Azért a Dorottyára esett a választása, mert a vígeposz Petőfire és Aranyra is hatalmas hatást gyakorolt és nagyon érdekelte, ő miként tudja ezt a többszereplős művet a színpadon megjeleníteni.

 

dori

Fotó: Soproni Petőfi Színház

 

Ahogy megfogalmazta: az összes karakter a kedvencévé vált, azoknak szépségeivel, rútságaival együtt. A színész - akit az elmúlt évadban a soproni nézők a Kígyómarás című darabban láthattak - hozzáfűzte: minden előadás kihívás és hatalmas játék, az interaktivitás azonban nem arról szól számára, hogy a közönség szórakoztassa magát, hiszen a produkciónak akkor is meg kell állnia a helyét, ha nem vonja be a nézőket.


"Csokonai Vitéz Mihály: Dorottya című művét az általunk már több helyen sikerrel bemutatott stílussal dolgoztuk fel, mely tapasztalataink szerint nagyon népszerű mind a diákság, mind a felnőtt közönség körében. A játékstílus, az élő zene, az improvizáció és az interaktivitás stílusjegyeit ötvözi. Pontos és részletes dramaturgiával fésültük át az egész művet, s azon szavakat, melyek a mai kor emberének (diákjának) már nem érthető, játékkal, magyarázattal vagy zenével tettük azzá. Így az egyetlen gátat, mely Csokonai és a mai kor embere közé rakódott az elmúlt 200 év keze által lebontottuk, ezzel bizonyítva, hogy a magyar költészet nemcsak magasröptű gondolatok és filozófiák fészke, de a nagyszerű és utánozhatatlan magyar humor melegágya is" - áll az előadás ajánlójában.

 

Próbatánc Sopronban


A Soproni Petőfi Színház diplomával rendelkező férfi és női táncosok számára próbatáncot hirdet 30 éves korig. A jelentkezők a megalakult Sopron Balett tervezett előadásaiban kaphatnak szerepet.
A próbatánc időpontja: 2015. március 2., 12.00 óra.
Helyszíne: Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ (Sopron, Liszt Ferenc u. 1.)
Az előzetes regisztrációt, (életrajzzal, motivációs levéllel) az alábbi e-mail címen tehetik meg az érdeklődők: muvtitkarsag@prokultura.hu
A tárgynál kérik feltüntetni: PRÓBATÁNCRA JELENTKEZÉS

 

 

süti beállítások módosítása