Nagy siker Tel-Avivban az Operettszínház vendégjátéka

Állva, hosszan tartó tapssal jutalmazta csütörtök este az Izraeli Operaházban a közönség a Budapesti Operettszínház társulatát a Bajadér előadásának premierjén Tel-Avivban.

Az izraeli közönség már második alkalommal ülhet be február 12. és 21. között a Budapesti Operettszínház előadásaira: tavaly Kálmán Imre Csárdáskirálynő, idén A Bajadér című daljátékát vették fel a tel-avivi Operaház műsorába.

 

A csütörtök esti premiert emlékezetessé tette Miklósa Erika és Dolhai Attila főszereplése is. Ők - a kettős szereposztás szerint - minden második alkalommal lépnek színre a hétvégén naponta kétszer is műsorra tűzött operettben.


Az előadások néhány héber mondat beiktatásával magyarul folynak, a szövegek angol és héber fordítását a színpad fölött elhelyezett kivetítőkön követhetik a nézők.

 

10993959 900102653345103 4329804237781810530 n

A Bajadér premier előadása után Lőrinczy György főigazgató, Hoppál Péter kulturáért felelős államtitkár és Nagy Andor, Magyarország izraeli nagykövete is koccintott a sikerre a társulat képviselőivel. (Fotó: Budapesti Operettszínház)

 


A premier után a művészek tiszteletére rendezett fogadáson Nagy Andor, hazánk tel-avivi nagykövete szerencsésnek nevezte magát, mert másfél éves kiküldetése alatt már másodszor láthatta az Operettszínház társulatát Izraelben. "Az előadásból kiderült, hogy mi, magyarok szeretjük a humort, szeretünk táncolni, énekelni, mulatni, s a zene népe vagyunk" - mondta. Kiemelte az énekeseket kísérő izraeli együttes, a Rison Lecioni Szimfonikus Zenekar példás együttműködését a magyar művészekkel.

 

A bemutatón jelen volt az Izraelben tárgyalásokat folytató Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára. Ő az előadás nemzetközi jellegét, és szintén az abban tapasztalható együttműködések fontosságát hangsúlyozta, hiszen A Bajadérban egy francia énekesnő és egy magyar újságíró tűnik fel, s mindez a Budapesti Operettszínháznak az Izraeli Operaház épületében tartott produkciójában történik, amelyet egy német-izraeli producer hozott össze, egy helyi zenekarral.

 

Hoppál Péter elmondta, hogy már harmadszor jár Izraelben, ahol mindig új élményekkel gazdagodik, és ahol hamarosan aláírják a filmprodukciós államközi szerződést. Ezzel újabb műfajjal gyarapodik az országok közötti együttműködés.

 

 edv9289


Lőrinczy György, az Operettszínház főigazgatója hangsúlyozta, hogy a társulat nagyon lelkesen készült a bemutatóra, mert "mi sose hisszük azt, hogy ma este is siker lesz, minden este meg kell dolgozni a közönség szeretetéért, és hozni kell a színvonalat".

 

Az izraeli zenekarral és az izraeli műszaki szakemberekkel másfél nap alatt kellett mindent összepróbálni, és a főszereplő Miklósa Erika is egy másik külföldi fellépésről érkezett. "Mindenki a maximumot nyújtotta, s boldogok vagyunk, hogy ilyen nagy volt a siker" - tette hozzá.

 

Miklósa Erika a nyelvi nehézségekről is szólt. "Igen nehéz egy magyarul megszólaló darabot előadni az izraelieknek, még akkor is, ha látható a fordítás a színpad fölött, mert kicsit később esnek le a poénok. De belecsempésztünk egy-két héber mondatot, amire nagyon vevő volt a közönség, és úgy vettem észre, hogy nagyon élvezték az előadást. Úgy láttam, hogy a helyieknek nagy szükségük van egy kis mókára, kacagásra. Örülök, hogy ezt a színfoltot jelenthettük, remek volt a közönség" - mondta az énekesnő.

 

Joni Karmi, az előadást Tel-Avivba hozó, Németországban élő izraeli producer is hangsúlyozta, hogy "nem magától értetődő a siker", noha hozzátette: nem érte meglepetésként a helyi közönség ünneplése.


"Láttam az előadást Budapesten, és már hoztam korábban is produkciókat Magyarországról. Tudom, hogy az izraeli közönség szereti őket. Az Izraeli Operaház és a Budapesti Operettszínház elhatározták, hogy évente megismétlik a vendégjátékot, és jövőre, szintén februárra A denevér tel-avivi bemutatását tervezzük". - árulta el.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása