"Leszáll-e ma az Isten?" - Videóinterjú Zsámbéki Gáborral

Zsámbéki Gábor ritkán nyilatkozik, de most kivételt tett. A Katona József Színház rendezője, korábbi igazgatója Friderikusz Sándornak adott interjút az ATV-n.

A beszélgetésben Zsámbéki Gábor elmondta, miért a Katona tölti ki az életét évtizedek óta, mitől lesz korszerű, mai egy előadás, és arról is kifejtette véleményét, hogy mi választja el egy klasszikus darab indokolt átírását az egyszerű alkotói nagyképűségtől. Szó volt továbbá arról, szerencsés-e, amikor ugyanazoknak a rendezőknek a munkái köszönnek vissza különböző színházakban, és kiderül az is, hogyan vélekedik a tekintetben, hogy a közösségben vagy inkább az individuumban rejlik e ma a színházi lét ereje. Elmondja véleményét arról is, hogy szükséges-e, hogy mindig legyen a színházi életben egy "erős ember".

 

zsambeki-gabor b

Zsámbéki Gábor

 

 

Zsámbéki Gábor arról is mesélt, miért fontos, hogy "leszáll-e ma az Isten", Kerényi Imre bírálataira a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel kapcsolatban pedig a következőképpen reagált: "A fene akar kis rabszolgákat tanítani […] Zagyva beszéddel nem érdemes túl sokat foglalkozni." - hangsúlyozta.

 

 

A kancellárok kinevezésével kapcsolatban arról beszélt, mikor lehet hasznos azok kinevezése az egyetemeken: "Amikor ideológiai alapon vannak kinevezések, akkor az rettentően emlékeztet egy korábbi korszakra." -  mondta, végül megjegyezte: "A mostani színházi struktúra nem életképes. Ennek pillanatokon belül vége lesz." 

 

Az interjú az ATV Friderikusz című műsorában volt látható február 18-án. 

süti beállítások módosítása