Hirtling lesz Salieri - Hargitai Iván Amadeusa Székesfehérváron

Szombaton mutatja be a székesfehérvári Vörösmarty Színház Peter Shaffer darabját, a Mozart és Salieri kitalált történetét feldolgozó Amadeust.

A csütörtöki sajtópróbán a rendező az MTI-nek elmondta: a főhős egy föld felett lebegő ember, aki mint egy angyal jelenik meg, és közben fantasztikus műveket ír. A nagy zsenikről azt gondoljuk, hogy fehér ingben, teljes harmóniában alkottak, miközben ez sohasem igaz: a szakmaiságon, a genetikai képességeken túl saját életükből merítettek ihletet műveikhez – fogalmazott.

 

 

Hargitai Iván rámutatott: Lábodi Ádám Wolfgang Amadeus Mozart szerepében nem egy zsenit, hanem egy tehetséges embert visz színpadra, akit felőrölnek a konfliktusai a környezetével.

 

A darabban nagy szerepet kap egy videokamera, amelyről a rendező elmondta: Salieri videoüzenetet készít, ebbe „préselik bele a történetet”. Salieri az öngyilkossága előtt beismerő vallomást rögzít a kamerával: egy bűntényről van szó, amit úgy él meg, hogy „tönkretette és legyilkolta Mozartot”.

 

amadeus

 

Érdekesség, hogy Peter Shaffer eredeti darabjával ellentétben férfiak helyett nők játsszák a kamarás, a főintendáns és a prefektus szerepét (Blaskó Borbála - von Strack, Závodszky Noémi - Orsini-Rosenborg, Váradi Eszter Sára - van Swieten). Hargitai Iván szerint erre azért van szükség, mert ma sokkal fontosabb szerepet töltenek be a nők a mindennapi életben, mint 200 évvel ezelőtt.


A főbb szerepeket Lábodi Ádám mellett Hirtling István (Salieri), Varga Gabriella (Constanze) és Egyed Attila (II. József) játssza. A darabban részt vesz a Vörösmarty Színház tánctagozata és a Nemes Nagy Ágnes Színészképzés hallgatói is szerepelnek benne.


A jelmezeket Kárpáti Enikő tervezte, a dramaturg Perczel Enikő volt. Zenéjét Dobri Dániel szerezte, míg a mozgásokért Blaskó Borbála felelt.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása