Svájci koreográfus a MU Terminál B estjén

Kurt Jooss világszerte repertoáron tartott balettjén dolgozik tovább Gergye Krisztián, Laura Vogel pedig az életöröm mibenlétét kutatja a MU Terminál táncosaival. 

 A társulat idei B estje február 27-én 20 órától, február 28-án és március elsején pedig 18 órától látható a MU Színházban.

 

terminal Best KNI

Fotó: KNI


Röviden a programról:

 

Az est első darabja Laura Vogel Svájcban élő német koreográfusnő Zeit for life című munkája.. A MU Terminál táncosai számára késztett alkotásával olyan utazásra hívja a nézőt, mely során a következő kérdésekbe botlunk: Honnan jövünk? Hová tartunk? És legfőbbképpen abba, hogy: Mi az a varázslatos űr, amely e kettő közt tátong? Életöröm! 

 

A Zöld asztal projektről Gergye Krisztián osztotta meg gondolatait: „A modern balettművészet emblematikus alkotása Kurt Jooss: The Green Table című előadása, melynek bemutatójára 1932-ben került sor Párizsban. A zöld asztal a német expresszionizmus esztétikáját követő történelmi és társadalmi jelentőséggel bíró pacifista balett. A Zöld asztal mind tematikáját (politika, háború, haláltánc), mind formanyelvét tekintve megkerülhetetlen alkotás. A jelen kontextusában, a lehető legszabadabb színházi nyelven reflektálni erre az örökérvényű műre a lehető legizgalmasabb kihívás. Nem párbajra, hanem múltunk és jelenünk értelmezésére, és a hatalommal való viszonyaink tisztázására.”

 

mu-terminal-b-est-2015-laura-vogel-zeit-for-life

Fotó: KNI

 

MU Terminál - Öndefiníció:

 

A MU Terminál Kortárs Táncműhely megalakulásakor három fő célkitűzéssel és számtalan kisebb céllal jött létre. A három fő célkitűzésünk, vállalásunk:

 

Magas színvonalú táncművészeti produkciók létrehozása
Fiatal táncművészek, koreográfusok segítése
Kortárs táncművészeti közeg szakmai színvonalának emelése

 

Meggyőződésünk, hogy a nézőt elsősorban minőségi munkával, szakmai tudással és művészi őszinteséggel létrehozott produkciókkal lehet rendszeresen kortárs táncszínházi előadásokra elcsalogatni. Ezért, legfőbb célunk egyike mindig is az volt, hogy a koreográfiák inspirációból, ösztönös tehetségből születhessenek meg. Ehhez természetesen elengedhetetlen, hogy a produkciókban résztvevők értsék a dolgukat. A táncosok rendelkezzenek megfelelő technikai tudással, szakmai alázattal és kitartással. A koreográfusok rendelkezzenek inspirációval, és a táncosok iránti érdeklődéssel, motivációval. Célunk tehát, ezeknek a feltételeknek a legoptimálisabb megteremtése.


A folyamat, mely mind ezt lehetővé teszi, a fiatal táncművészek kiválasztásával kezdődik, majd nagyon koncentrált, célirányos szakmai képzéssel folytatódik. Következő lépésben megpróbálunk olyan koreográfusokkal dolgozni, akik a kortárstánc legkülönbözőbb műfajait képviselik, mégis közös jegyeket hordoznak, ez pedig nem más, mint a szakmai elhívatottság, és a - kompromisszummentes - művészi eltökéltség.

 

Terminal Best KNI3

Fotó: KNI

 

Laura Vogel: Zeit For Life!

Előadók: Barabás Anita, Halász Csilla, Hoffmann Adrienn
Látvány / Fény: Fejes Ádám
Jelmez: Hoffmann Adrienn

 

 

„A ZÖLD ASZTAL Projekt” – második felvonás
- Kurt Jooss: The Green Table / Haláltánc nyolc képben című klasszikus balettje nyomában -

 

Rendező/ Koreográfus/ Látvány: Gergye Krisztián
Alkotótárs: Fejes Ádám


Szereplők, táncosok:

Hoffmann Adrienn, Halász Csilla, Barabás Anita, Bodor Johanna, Melkvi Bea,

Sipos Viktória, Tárnok Marica, Fejes Ádám, Gergye Krisztián 


Zenei szerkesztő, előadó: Zombola Péter
Jelmez: Béres Móni
Maszk: Károlyi Balázs
Koreográfus asszisztens: Hoffmann Adrienn
Fény: Katonka Zoltán
Produkciós vezető: Bogdán Zenkő

 

A február 28-i és március 1-jei est további szereplői a TerMini Gyermek Tánccsoport.

 

süti beállítások módosítása