„Naivan még hiszek a színház erejében” – Polgár Csaba válaszolt

Külföldön is egyre ismertebb Polgár Csaba neve, aki néhány éve rendezőként is dolgozik. A sokoldalú színésszel a Marie Claire készített interjút. Lapszemle.

A Marie Claire cikkéből:

 

Polgár Csaba beszélt arról, mennyire lehetséges az átjárás a kőszínházak és a függetlenek világa között. „Szerintem egyre több az átjárás a kettő között. Nyilván részben azért is, mert manapság a függetlenek helyzete nagyon nehéz, próbálják ellehetetleníteni a működésüket, így nem válik olyan élesen külön a színészek közössége kőszínházi és független színészekre. De ezt nem is úgy kell elképzelni, hogy a függetlenek valami egészen más dolgot művelnek, ugyanazt csinálják mind a két típusú színjátszásban, csak persze más körülmények, más kötöttségek mellett. Talán leginkább életforma szempontjából más a két világ.” – fejtette ki, majd a Szputnyik megszűnésével kapcsolatban elmesélte, miért hagyta ott a HOPPart-ot.

 

„Nálunk más volt a helyzet. Ott három vagy négy éve volt egy nagy váltás, mikor sok ember jelezte, hogy szerinte ez már nem működik így. Akkor én azt mondtam, hogy ha nyolc ember marad, akkor maradok, ha nem, akkor megyek. Végül csak négyen maradtak, így valamennyire túlélhető még egy-egy évad, de borzasztóan nehéz dolguk van. Azt hiszem, a Szputnyiknál is eleve csak év végéig volt szerződésük, és ezt évek óta görgetik maguk előtt. Miközben egyébként a Szputnyik Európa szerte elismert színházi műhely. Ezért sem tudtam soha megérteni, hogy ez miért nem éri meg a kormányzatnak a támogatást. Hiszen ez a csapat minket képvisel külföldön, nem kis sikerekkel.” – vélekedett, majd arról mesélt, hogyan van jelen rendezés közben a színész énje.

 

polgarcsaba1

Polgár Csaba (forrás. origo.hu)

 

„Alapvetően mindig abból próbálok kiindulni, hogy fontosak nekem a színészek. Ha az a kérdés, hogy kicsit skizofrén állapot-e ez, akkor hál’ istennek nem. Elkezdeni mindig nagyon nehéz a munkát, nyilván azért is, mert én nem vagyok képzett rendező, nehezen lendülök bele a dolgokba. Aztán mindig van az előadásnak egy része, amit nagyon nehezen élek meg, mikor valahogy az egész elkezd magától működni, és nem tudok beleszólni... Az szörnyű.”- árulta el Polgár Csaba, aki arról is beszélt, milyen Hamletet rendezni külföldön, miután itthon már nagy sikert aratott annak címszerepében.

 

„Ez nagyon más helyzet, Karlsruhéban fogok rendezni, gyakorlatilag belecsöppenve egy teljesen idegen társulat életébe, ilyenkor az ember egészen másképp látja a dolgokat. Biztosan hatással lesz rám a saját karakterem, de úgy képzelem, egészen más egy szerepet összerakosgatni magadban, mint mikor az egész darabért vagy felelős. Sok múlik majd a kinti színészeken, és azon, hogyan találjuk meg egymással a közös hangot.” – vélekedett a színész.

 

Polgár Csaba a márciusban bemutatásra kerülő Bernhardi-ügy című darab kapcsán a társadalmi szerepvállalásról is ejtett pár szót.

„Nekem azért is jelent sokat a színház, mert szerintem ez az utolsó hely, ahol kettőnél több ember összegyűlik, hogy egyszerre gondolkozzanak valamin, hogy egyszerre érjék őket impulzusok, amire aztán vagy nagyon azonos, vagy akár teljesen különböző érzelmekkel reagálnak. Annak, hogy közösségként élünk át valamilyen élményt, hihetetlen nagy ereje van, talán nem is tudatosul az emberben, mikor részt vesz benne, de egészen más, mint amikor egyedül ülsz a tévé előtt. Néha, talán naivan, még mindig hiszek ebben.” – árulta el Polgár Csaba.

 

A teljes interjúból kiderül az is, miért kezdett el rendezni, hogy szeretne-e többet filmezni, valamint az is, mennyit és hogyan érzékel a közönség reakcióiból.

 

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

Forrás: Marie Claire

 

süti beállítások módosítása