Bodó Viktor: "Sokáig a lehetetlennel harcoltunk"

Bodó Viktor rendezőt a Népszava kérdezte.

A Népszava interjújából:

 

Az egyik legsikeresebb hazai független színház, a március végén megszűnő Szputnyik Hajózási Társaság vezetője szerint a színházi szakmának egyértelműen ki kellett volna állnia a független társulatokért, lobbizni kellett volna és kellene most is a területért.

 

"A külföldi koprodukcióink mindig jó előre tervezhetőek voltak, de a teljesen kiszámíthatatlan hazai támogatási rendszer egyre nagyobb rizikót jelentett, amit most már nem tudtunk vállalni. Egy ideig felvettünk kölcsönöket, de már ebbe is belefáradtunk. Noha végig figyeltünk arra, hogy ne növekedjünk túlságosan, most, amikor megszűnünk, 10 színészből és hétfős műszaki és egyéb stábtagból áll a csapat" - számolt be Bodó Viktor, aki arról is beszélt, hogy emberileg vállalhatatlan kompromisszumokat kellett volna kötni, hszen  óriási gondot jelentett, hogy késve írták ki a pályázatot, és késve érkezett a pénz is.

 

bodoviktor

 

A kérdésre, érezte-e, hogy a Fidesz hatalomra jutása óta politikai hadjáratot indított a független színházak ellen úgy felelt: "A kultúra egyéb területein is történtek szomorú dolgok. Ide is befészkelte magát a politikai sötétség és a hülyeség. Más területeken gyakran megfigyelhető, hogy elkezdődik egy politikai kivéreztetés, aztán hirtelen érkezik egy Fidesz közeli új vezető, és egyszer csak újra jön az állami segítség. A független színházak esetében, azt hiszem, hiába várunk a fideszes szimpátiájú megmentőre. Nem fog megérkezni. Szerintem egyszerűen nem is tudják, mi is pontosan a Szputnyik, és azt sem, hogy melyik független társulat mikkel foglalkozik. Mi az, hogy színházi nevelés? Hogyan is próbálja egy-egy kis társulat a működését megoldani? Az igaz, hogy amikor elkezdték eltaposni az egészet, akkor lett egyre hangosabb ez a szféra. (...) Ami a Magyar Művészeti Aka-démia, de akár több "fideszes" intézmény kivételezettsége körül zajlik, az egy horror. A kulturális területen belül nagyon sok értékes dolgot lerombolnak, ugyanakkor viszont elképesztő herdálás és pénzkidobás zajlik. De azt sem szeretném, hogy arra, ami a független színházakkal történik, rátelepedne egyfajta ellenzéki gőg, ez az egész pénzosztás a korábbi kormányok alatt sem ment zökkenőmentesen. De az is igaz, hogy a magyar színházi szakma sem volt képes összefogni, kiállni önmagáért vagy egymásért. Félelemből vagy kétségbeesésből mindenki megpróbálja a saját helyzetét erősíteni" - fejtette ki Bodó Viktor.

 

"Sokáig a lehetetlennel harcoltunk, és ez vitt minket előre. Ennek most vége. A legrosszabb azt megtapasztalni, hogy mást vélnek értékesnek itthon és egy országgal arrébb. (…) A megbecsültség pedig nem vállveregetés formájában történik, hanem a körülmények biztonságában. Itthon akkor kaptam egy Jászai Mari-díjat, amikor elkezdődött a független színházak támogatásának zárolása. Nem is értettem, mit kezdjek a díjjal, tegyem fel a Vaterára? Hiszen ez a díj nem lett beárazva, a társulatomnak semmit nem jelentett. Először azt hittem, tévedésből tüntettek ki, hiszen közben azt éreztem, hogy amit csinálunk, az meg nem kell" - idézte fel Bodó Viktor.

 

A teljes interjút itt olvashatják.

 

 

süti beállítások módosítása