Mivel vár a Szegedi Szabadtéri? - Jégtánc-revü jelenettel nyitnak

Kristályban úszó, jégtánc-revü jelenettel nyit az idei Szegedi Szabadtéri.

Ezer négyzetméteres jégpályát álmodtak a szegedi éjszakába a Szabadtéri Játékok idei nyitóelőadása, Az álarcosbál alkotói. A Dóm téren látványos jégrevü, divat-show Náray Tamás instruálásával és kristályban úszó színpad várja a nézőket. A hétfői sajtótájékoztatón bemutatták a Verdi-opera és az utána következő musical, az Abigél alkotócsapatát.

 

A Bálna Budapest jégteraszán László Boldizsár operaénekes korcsolyázva adott elő egy Verdi-áriát, miközben két profi jégtáncos siklott körülötte a jégen, majd Vágó Zsuzsi és Mészáros Árpád Zsolt, a Budapesti Operettszínház művészei énekeltek egy dalt.

 

szabadteri

 

A Jónás Kézműves Sörházban tartott eseményen részt vett Harangozó Gyula, a Szegedi Szabadtéri művészeti igazgatója, Béres Attila a Verdi-opera rendezője és Somogyi Szilárd, a Szabó Magda örökérvényű regényéből készült zenés darab rendezője. Az előadások koncepcióit és szereposztását ismertetve később az is kiderült, miért pont a fenti performansz indította a sajtóeseményt.

 

Harangozó Gyula kiemelte, a Dóm téri fesztivált mindig is monumentalitása miatt csodálták a nézők és az ott dolgozó alkotók. Két éve, művészeti igazgatása kezdete óta, az erre való törekvés mellett a tartalmi monumentalitás felé is fordult a Játékok. Ez egyrészt megmutatkozik abban, hogy a 2014-es évad populárisabb programja után idén Herczeg Tamás igazgatóval úgy döntöttek, hogy klasszikus operával indítják az évadot.

 

A július 3-án és 4-én, 10 év után kerül újra Verdi-mű a szegedi Dóm tér színpadára. Érdekesség, hogy a darabot az eredeti szövegkönyvvel és szerepekkel, tehát a svéd változatban, éppen a Szegedi Szabadtéri Játékokon mutatták be először Magyarországon 1998-ban. A mostani produkció megrendezésére Béres Attilát kérték fel, aki a tavalyi évben Gérard Depardieu vendégszereplésével rendezte a Háry Jánost.

 

Az idei nyitóelőadáson hatalmas jégpálya és látványos jégtánc-revü fogadja majd a közönséget a nyár kellős közepén. Náray Tamás tervezi a táncosok ruháját, illetve a világsztár bálkirálynő ruhakölteményét is, aki a rendezővel együtt egy lenyűgöző divatshow-t is kerít majd a színpadra. Náray Tamás Tihanyi Ildi jelmez- és díszlettervezővel dolgozik majd együtt az opera látványvilágán. A táncosokat Sólya Ádám, a Belgiumban élő és dolgozó koreográfus-táncművész instruálja majd. A tervek szerint kristályban úszik majd az 1000 négyzetméteres színpad, ugyanis a menedzsment már tárgyal a világ vezető kristálymárkájával az együttműködés lehetőségéről.

 

A szereplőket is leleplezték – szó szerint, hiszen a sajtótájékoztató elején még álarcban láthatták őket a megjelentek, csak később vették le magukról a maszkokat. Ricardo-t László Boldizsár énekli, Amelia szerepébe Rálik Szilvia bújik, Renato-t Szegedi Csabára bízták. Oscar híres áriáját Szemere Zitától hallhatjuk. Ulrica Wiedemann Bernadett lesz, és érdekesség, hogy fia, Pataki Bence fiatal operaénekes is szerepet kapott az előadásban, Samuelt fogja alakítani. Tom szerepében Dani Dávidot, Silviano-ként Szélpál Szilvesztert, a Főbíró szerepében Rozsos Istvánt láthatjuk és hallhatjuk. Az álarcosbál karmestere egyenesen az Egyesült Államokból érkezik: Barnaby Palmer dirigálja majd a Szegedi Szimfonikus Zenekart és a Szegedi Nemzeti Színház énekkarát. 

 

Az opera után szabadtéri-világpremier lesz a július 10-én és 11-én színre kerülő Abigél, a Budapesti Operettszínház vendégjátéka. A produkciót még sohasem láthatták a nézők szabadtéri adaptációban. Az egyik legnépszerűbb magyar író, Szabó Magda Somogyi Szilárdnak adta azt az egyedülálló lehetőséget, hogy musical formában dolgozza fel regényét. Szerzőtársai ebben Kocsák Tibor (zene) és Miklós Tibor (szövegkönyv) voltak. Az előadás a gimnazista lány, Gina visszaemlékezéséről, élete meghatározó korszakának újraéléséről szól.

 

Vitay Georginát Vágó Zsuzsi, Horn Micit Udvaros Dorottya játssza. Torma Gedeon Hirtling István lesz. Kőnig tanár úr szerepébe a Szegedi Szabadtéri színpadán debütáló Csonka András, Kalmár tanár úréba Homonnay Zsolt bújik. Kuncz Ferit Mészáros Árpád Zsolt játssza, Zsuzsanna testvér szerepére Nádasi Veronikát választották, Vitay tábornok Pálfalvy Attila lesz. Kis Marit Simon Panna, Torma Piroskát Peller Anna, Bánki Annát Kékkovács Mara alakítja. Az előadás díszlettervezője Túri Erzsébet, jelmeztervezője Velich Rita, zenei vezetője és karnagya Silló István.    

 

 

Forrás: Színház.hu, Szegedi Szabadtéri Játékok

 

 

süti beállítások módosítása