Kököjszi és Bobojsza - Halasi Dániel Budaörsön rendezett

Február 25-én, Török Sándor 111. születésnapján mutatja be a Budaörsi Latinovits Színház a Kököjszi és Bobojsza című regény színpadi változatát.

 

A budaörsi színház  ajánlója:

 

A Kököjszi és Bobojsza Török Sándor azon jól ismert és népszerű meséje, amelyet két változatban is kiadtak élete során: az elsőt 1939-ben, a másodikat 1978-ban jelentették meg. Ezek közül az elsőt tekinthetjük mérvadónak, amely hozzájárult ahhoz, hogy az akkoriban újságíróként dolgozó, de már Baumgerten-díjas író később elfoglalja helyét a gyermekirodalom klasszikusai, Móra Ferenc, Fekete István és Lázár Ervin között.

 

kokojszi web

 

Két folytatást írt meséjéhez: 1945-ben Gilikoti, majd 1948-ban Kököjszi és Bobojsza újabb kalandozásai címen szőtte tovább Andris és a két törpe történetét, amellyel számos feldolgozásban találkozhatott már a közönség, akár filmen (Hahó, öcsi!), akár bábszínpadon (Horváth Péter verziójában).

 

A budaörsi színházban most egy új, máshol még be nem mutatott átdolgozásban tekintheti meg a közönség a mesét Halasi Dániel rendezésében, amely története mindhárom kiadott mű cselekményéből merít. Andris elveszettnek érzi magát a rohanó mindennapokban, ahol mindenki siet valahová, de sosem érkezik időben. Ahol mindenki dolgozik, még sincs szabadnapja sosem. Ahol a felnőttek néha idegen nyelven beszélnek, hogy ne értse, és a mumussal ijesztgetik, ha rosszul viselkedik. De különben is, mi a jó és mi a rossz pontosan? Senkitől sem kap választ a kérdéseire, ezért elindul, hogy megkeresse azt, amiből senkinek sincs elég: az Időt magát. Az előadás igyekszik nagy hangsúlyt fektetni a gyermekként mérhetetlenül rohamosan táguló és fejlődő világ új ismeretanyagainak magyarázatára.

 

 

süti beállítások módosítása