Spiró beszélget a lengyel színház történelmi szerepéről

A lengyel színházról és annak történelmi szerepéről tartanak pódiumbeszélgetést csütörtökön a budapesti Lengyel Intézetben a varsói Nemzeti Színház és a lengyel nemzeti színjátszás létrejöttének 250. évfordulója alkalmából.

A Lengyel Intézet MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a beszélgetés két résztvevője Spiró György író, költő, irodalomtörténész, műfordító és Tadeusz Slobodzianek drámaíró, rendező, színházkritikus, a varsói Teatr Dramatyczny igazgatója. A moderátor Pászt Patrícia műfordító, író lesz.

 

A pódiumbeszélgetés a lengyel nagykövetség és a Lengyel Intézet által 2014-ben indított Történelemórák a szabadságról című programsorozat része.

 

lengyel intezet

Fotó: mediaklikk.hu


2015 a lengyel színház ünnepe, fontos színházi évfordulók éve Lengyelországban. A lengyel Nemzeti Színház 250 évvel ezelőtt alakult meg, 130 éve született a modern lengyel irodalom kiemelkedő képviselője, a Witkacy művésznéven ismert Stanislaw Ignacy Witkiewicz író, drámaíró, filozófus, festő, fotóművész, és erre az évre esik a 20. századi lengyel színháztörténet egyik legnagyobb alakja, Tadeusz Kantor születésének 100. évfordulója is.


A Witkacy-évforduló alkalmából Magyarországon is látható lesz a művész fotográfiáit bemutató kiállítás, és Lengyelország is vendége lesz a IX. Deszka Fesztiválnak: a varsói Teatr Dramatyczny március 19-én Debrecenben bemutatja Spiró György Imposztor című darabját, amelynek rendezője Máté Gábor. A vendégjáték társszervezője a Lengyel Intézet.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása