Brit színházi díjat kap Kevin Spacey

Különdíjjal jutalmazzák Kevin Spacey amerikai színész-rendezőt az idei Laurence Olivier-díjak átadásán a londoni Old Vic színház művészeti vezetőjeként végzett több mint egy évtizedes munkájáért.

Az 55 esztendős Spacey - akit sokan az Amerikai szépség vagy a Kártyavár sztárjaként ismernek - 2004-ben vette át az Old Vic művészeti igazgatását, idén azonban leköszön - emlékeztetett a BBC News.


Caro Newling, a Londoni Színházi Társaság elnöke szerint Spacey "áldást hozott" a színházra az utóbbi évtizedben, és "értékes kollégaként" nagyon fog hiányozni a londoni színházi életből.


Az Old Vic művészeti vezetését Matthew Warchus veszi át az amerikai színésztől.

 

Richard-lll- Spacey

Spacey a III. Richárdban (fotó: Tristram Kenton)

 

Spacey búcsúzóul a Clarence Darrow című monodrámában lép fel. Az elmúlt években az Old Vic számos előadásában szerepelt, egyebek mellett a II. Richárdban és a Sam Mendez rendezésében színpadra állított III. Richárdban is.


A színész korábban a londoni Evening Standard díját és az Olivier-díjat is átvehette alakításáért Eugene O'Neill Hickey című drámájában.


Spacey filmszerepeiért kétszer kapott Oscar-díjat (Amerikai szépség, Közönséges bűnözők), januárban pedig hét jelölés után a Golden Globe-díjat is elnyerte a Kártyavár című sorozatban nyújtott játékáért.


A Nagy-Britannia legrangosabb színházi elismeréseként számon tartott Olivier-díjat 1976-ban alapították, elnevezését a legendás színészről, Laurence Olivier-ről kapta.


Az idei Olivier-díjra jelöltek listáját március 9-én hozzák nyilvánosságra, a díjátadó ceremóniát április 12-én rendezik meg a Királyi Operaházban.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása