A bagoly, aki félt a sötétben - Ősbemutató a Griff Bábszínházban

 A Griff Bábszínház felkérésére Szívós Károly Blattner Géza-díjas művész bábszínpadra állította A bagoly, aki félt a sötétben című mesét. A bábjáték ősbemutatója március 6-án lesz Zalaegerszegen.

A bábjáték alapjául Jill Tomison angol író mesekönyve szolgál. A népszerű gyermekkötetet 1968-ban adták ki először magyar nyelven, majd 2012-ben Demény Eszter fordításában a Pozsonyi Pagony kiadó gondozásában jelent meg - idézte fel a bábszínház igazgatója. A darabválasztást indokolva Szűcs István rámutatott, hogy a gyermekek sokkal könnyebben, előítéletek nélkül tudnak azonosulni az állatmesékkel, a történetben szereplők tulajdonságaival.

 

Jill Tomison meséje a bennünket körülvevő mikrokörnyezetről, időszerű alapproblémáról szól - mondta el Szívós Károly. Ebben a történetben a gyermekek számára az a legfontosabb kérdés, hogy miért éppen a bagoly fél a sötétben. Az egymást követő páros jelenetekben a kisbagoly különböző személyekkel ismerkedik meg: a cserkészfiúval, a festőnővel, az öreg nénivel, a teleszkópos férfival. Valamennyi szereplőnek személyes tapasztalata van a sötétségről, így tudnak segíteni a kisbagolynak és végül megértetik vele azt is, hogy miért nem kell félni a sötétségtől - magyarázta a rendező. 

 

 

 

bagoly

A bagoly, aki félt a sötétben (forrás: port.hu)

 

A meséhez illő környezetet Orosz Klaudia báb- és díszlettervező könnyen mozdítható elemekből - fákból, bokrokból - teremtette meg. A bábok hátulról mozgatható figurák, képesek repülni, az élőszereplős megoldás - a bábok arcát a ruhabábba bújtatott bábszínészek adják - pedig a történet kicsit groteszk, meseszerű jellegét hangsúlyozza - fejtette ki Szívós Károly.

 

Beszélt arról is, hogy Nyitrai László zeneszerző nem szokványos zenét írt a történethez: az effekt-, hangulatszerű zenét különböző hangszereken - a hegedűtől a ritmus hangszereken át a harmonikáig - szólaltatják meg.

A bábszínházi produkcióhoz - a Kisbagoly szerepét játszó - Balázs László animációs filmet is készített, a háttérben vetített videó mintegy illusztrációként kíséri végig a történetet. 

 

A további szerepeket a zalaegerszegi ősbemutatón B. Szolnok Ágnes, Báthory Gábor, Nagy Karina és Szilinyi Arnold játssza.

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása