Felállhatunk a világ egyik leghíresebb színpadára

Google Kulturális Intézetének oldalán virtuális sétára indulhatnak az internetezők a moszkvai Bolsoj Színházban.

A moszkvai Nagyszínház azaz a Bolsoj Oroszország egyik szimbóluma, ahova látogatók ezrei érkeznek a világ minden szegletéből, hogy lássák az ünnepelt orosz balett előadásait és olyan világhírű operákat hallgassanak, mint Glinka, Rimszkij-Korszakov, Verdi és Wagner, valamint Mozart és Strauss művei. 

 

bolsoj


A Google Kulturális Intézetének oldalán az internetezők most virtuális túrát tehetnek a Bolsojban, közelebbről is megismerhetik történetét, felállhatnak a világ egyik leghíresebb színpadára, és még a zenekari árokba is bepillanthatnak. A Bolsoj Színház virtuális bejárásához elég a Google Térkép Street View nézetén vagy a kulturális intézet oldalán rákeresni a moszkvai intézményre.


A Központi előcsarnokkal (korábbi nevén Fehér előcsarnok) a színház minden vendége találkozik. Az oldalon az előcsarnok díszítésének legapróbb részleteit is megvizsgálhatják az internetezők: a háromdimenziósnak tűnő festések grisaille technikával készültek, ezért néznek úgy ki, mintha stukkók lennének a falakon. A Bolsoj Színház díszítéséből részletesebb ízelítőt kaphatnak a virtuális látogatók a Nagy és a Kis Birodalmi Előcsarnokban: megnézhetik a fal ornamentikáját, az eredeti XIX. századi paneleket, és a Romanovok monogramját. A színház szíve a nézőtér, ahol mindent beborítanak az aranyozott és a bíbor selyem damaszt felületek, a plafonra nézve pedig látható a híres kristálycsillár és mennyezetfestés is.


A virtuális séta mellett három - összesen 171 tárgyat bemutató - kiállítás is megtekinthető az oldalon. Az internetezők először láthatják a Bolsoj Színház jelmezeit és a múzeum fotógyűjteményét is megnézhetik, amely a színház életének izgalmas pillanatait mutatja be. A virtuális tárlatban egy különálló kiállítás szól a színház rendkívüli művészéről, Fyodor Fedorovskyról, akinek a nevéhez fűződik aszínház számos ismert előadásának látványeleme és kelléke. A Boris Godunov és A cár felesége című operákban még ma is használják színpadi dekorációit.

 

Forrás: Google Kulturális Intézet, Zalai Hírlap, Színház.hu

 

süti beállítások módosítása