Placido Domingo 40 éves jubileumát ünnepli Salzburgban

Gálakoncerttel ünneplik nyáron Salzburgban Plácido Domingót, aki 40 éve lépett fel először a Salzburgi Ünnepi Játékokon.

A július 30-i koncerten a tenor mellett olyan énekesek vesznek részt, akik Domingót pályáján kísérték és felléptek vele - közölték kedden a salzburgi fesztivál szervezői.

 

domingo2

 

 Maria Agresta olasz szoprán, Ana María Martínez Puerto Ricó-i szoprán, Krasszimira Sztojanova bolgár szoprán és Rolando Villazón mexikói tenor az olasz operairodalom gyöngyszemeiből, köztük Verdi és Puccini operáiból énekel áriákat és duetteket az ünnepelttel. A Müncheni Rádió Zenekarát Gianandrea Noseda vezényli.

 

Plácido Domingo 1975-ben lépett fel először Salzburgban Verdi Don Carlos című operájának címszerepében. Az előadást Herbert von Karajan rendezte és vezényelte. Mind a közönség, mind a sajtó egyaránt lelkesen fogadta a spanyol tenort.

 

Plácido Domingo Madridban született 1941. január 21-én. Szülei mindketten zarzuelaénekesek voltak. Nyolcévesen Mexikóba költöztek, itt Mexikóváros konzervatóriumában tanult zongora és karmester szakon, de amikor felfedezték kiváló hangját, az énekkurzusokat is elkezdte látogatni. 18 éves volt, amikor a RigolettoBorsájaként debütált a Mexikói Nemzeti Operában, két évvel később pedig Monterreyben főszerepben, aTraviata Alfredójaként is bemutatkozott. Három évig volt az Izraeli Nemzeti Opera tagja, ezalatt Tel Avivban tucatnyi szerepben 280 alkalommal láthatta a közönség, majd 1965-ben nemzetközi karrierje is beindult.

 

süti beállítások módosítása