A testőr – Bemutatkozik Valló Péter rendezése a Vígben

Molnár Ferenc A testőr című művét március 7-én mutatja be a Vígszínház parádés szereposztással a Pesti Színházban, Valló Péter rendezésében.

Ajánló a darab elé:

 

1910-ben a Vígszínházban mutatták be ezt a bravúros társalgási és félreértés-vígjátékot, a főszerepekben olyan kiválóságokkal, mint Varsányi Irén, Csortos Gyula és Szerémy Zoltán. Molnár ekkor már egyáltalán nem ismeretlen pályakezdő, de kétségtelen, hogy A testőr sikere nagyban hozzájárult későbbi páratlan karrierjéhez. S ez nem is csoda, mert ebben a darabban Molnár minden olyan erényét megcsillantja, amiért igazán szeretjük: frappáns cselekményszövés, pompás dialógusok, remek karakterek, összehasonlíthatatlan humor és emberismeret. A testőr mindezek fölött ízig-vérig „színházi darab” – minden mondatából Molnár színház iránti rajongása sugárzik.

 

 

Az ünnepelt színész házaspár szalonjában vagyunk. A férj, az országos hírű Színész barátjának, a Kritikusnak arról panaszkodik, hogy félti a házasságát; fél év nász után talán már meg is unta őt a felesége, a Színésznő – sőt, lehet, hogy az asszony már ki is szeretett belőle. Ilyenkor egy férfinek lépnie kell: vissza kell hódítania a feleségét. A Színész erre egy kissé bizarr, de hibátlannak tűnő ötletet talál ki: testőrnek öltözik, s így, a katonatiszt személyében kezd el udvarolni a saját nejének, illetve megpróbálja zavarba hozni, hűtlenségen kapni. El is kezdődik a nagy visszaszerző hadművelet, ám – ahogy az Molnárnál lenni szokott – nem egészen úgy alakulnak a dolgok, ahogy a Színész és a nézők sejtik...

 

A testőr sziporkázó komédia, a legsikeresebb magyar drámaírótól. A Pestiben parádés szereposztásban látható: Kern Andrással, valamint Eszenyi Enikővel és Stohl Andrással, akik most először játszanak együtt.

 vallo

Valló Péter az olvasópróbán (fotó: Szkárossy Zsuzsa)

 

A rendező a darabról:

 

Valló Péter, aki nagyon sok Molnár-darabot rendezett már, ám a szerzőnek ezt a darabját még nem állította színpadra, elmondta: Molnárnak erre a művére fokozottan igaz, hogy színész-függő színdarab. Ezúttal a Vígszínház "sztárjaira" - Eszenyire, Kernre, Stohlra - kerestek darabot, és hosszú gondolkodás után döntöttek A testőr mellett - mondta, hozzátéve, hogy parádés szereposztással mutatják be: vendégként Vári Éva is játszik a darabban.

 

Valló Péter arról beszélt, hogy rendezőként megpróbálta azokat az elveket érvényre juttatni, amelyek mentén eddig is rendezte Molnárt. Mint hangsúlyozta, Molnár Ferenc kortárs író, azok a művei, amelyeket eddig rendezett, aznapi történetek voltak. Ugyanúgy érvényesek manapság, mint például A testőr is, amelyben egy színészházaspár magánéletét dolgozza fel a szerző, aki a téma nagy ismerője volt, fél életét az akkori Vígszínházban töltötte.

 

testor

Stohl András és Valló Péter a próbán (fotó: Szkárossy Zsuzsa)

 

A rendező megjegyezte, hogy a darab születése óta eltelt száz év alatt az emberiség alig változott. "Ha elolvassuk az antikvitásbeli drámaírók műveit, látjuk, hogy 2 és fél ezer év alatt sem változott semmit az ember, nemhogy száz év alatt" - tette hozzá.

 

Ezért, mint mondta, a történetet úgy fogta fel, hogy adott egy mai színész-házaspár, egy év házasság után kezd kihűlni a szerelem, a férj ebbe képtelen beletörődni, és ez elindítja az eseményeket a maguk különös útján.

 

 DSC1034

Eszenyi Enikő és Stohl András (Fotó: Almási J. Csaba)

 

Valló arról beszélt, hogy bár Molnár szórakoztatóan, szellemesen ír, ez nem jelenti azt, hogy a darab vígjáték lenne, az eseményeknek nagy tétje van. Aki élt valaha házasságban, az tudja, hogy a szerelem múlása nagy megpróbáltatás a két ember számára, komoly döntéseket vet fel. Együtt maradni vagy külön válni, hogyan tovább? "Megpróbáltuk mindnyájan az erről a tárgyról való tudásunkat mai hangon előadni" - tette hozzá.

 

A főszereplők nem játszottak még így együtt, Valló Péter azonban - A mamát játszó Vári Éván kívül - mindenkivel dolgozott már. "Nagyon nagy élmény, külön hálás vagyok a sorsnak, hogy megismerhettem" - mondta.

 

A két fiatal tervezővel dolgozott együtt a rendező: a díszlet Cseh Renátó, a jelmez Pusztai Judit munkája. Mint Valló Péter kiemelte, Molnár Ferenc a drámatörténet egyik legnagyobb alakja. "Legalább ugyanolyan nemzetközi presztízst csinál a magyar kultúrának a drámairodalomban, mint amilyet Bartók vagy Liszt a zenében, vagy Munkácsy a festészetben" - mutatott rá, hozzátéve: "ő egy nagyon magas polcon lévő szerző".

 

víg

Eszenyi Enikő és Stohl András (fotó: Almási J. Csaba)

 

A replikák jellemzik az alakokat, jók a karakterek, olyan világról ír, amit jól ismer, frappáns, jól bánik a magyar nyelvvel - sorolta Valló Péter. - Molnár képes bármit elhitetni a nézőjével, mert drámai erővel teremt valóságot egy egyébként egy mondattal elmondható tételből. Ezúttal abból, hogy az igazi szerelmet, összetartozást a színház, a művészet világában lehet elérni, mert a köznapokban minden szétmállik, de a művészetben minden újra helyre áll - fogalmazott a rendező.

 

Stohl András szerepéről:

 

"Valló Péterrel sokat dolgoztam már. A Nemzeti Színházban a Holdbéli csónakos-t, a Jeremiás-t csináltuk együtt, szóval mi ismertük egymást hál’ istennek. És most azt hiszem, nagyon jól tudunk együtt dolgozni. Még nem tudom, milyen lesz az előadás, mert bejövök az elején és kimegyek a legvégén, és óriási koncentrációban vagyok végig, de remek feladat. Azt hiszem, egy picit máshogy játsszuk A testőr-t, mint ahogy számítanak rá. Egy picit mai is, és szerintem a dráma is több benne, mint amire én is számítottam egy Molnár darab kapcsán, bár ugye a Liliomot is ő írta. Nagyon kíváncsi vagyok, hogyan fog hatni a nézőkre, hiszen ők Molnár Ferencre jönnek be. Vajon nevetni akarnak, vagy pedig el tudjuk őket csípni, és a drámaiság fog erősebben hatni, a fene tudja! De persze jó lenne, ha sokat nevetnének! (...) Képzeld el, nem is a Színészt, aki a magánéletében egy férj, hanem a testőrt nagyon nehéz eljátszani. Sokkal egyszerűbb lenne, ha csak egy szerepem lenne. De itt két szerepet alakítok, és a testőr karakterével kínlódtunk a legtöbbet, hogy milyen legyen? Váljon el a Színésztől, de azért mégse legyen annyira paródia, és mindeközben hihető legyen, vagy bele is lehessen esetleg szeretni, szóval nem könnyű".

 

 DSC1863

Eszenyi Enikő (fotó: Almási J. Csaba)

 

Molnár Ferenc:

A testőr

 

A színész             Stohl András

A színésznő        Eszenyi Enikő

A kritikus             Kern András

A mama               Vári Éva

A hitelező           Kerekes József

A páholyosnő    Szatmári Liza

A szobalány       Gilicze Márta

 

Díszlet: CSEH RENÁTÓ

Jelmez: PUSZTAI JUDIT

Sound-designer: BARNA BALÁZS

Dramaturg: KOVÁCS KRISZTINA

Szcenika: KRISZTIÁNI ISTVÁN

Világítás: CSONTOS BALÁZS

Ügyelő: RÖTHLER BALÁZS

Súgó: ÁDÁM DOROTTYA

A rendező munkatársa: VÁRNAI ILDIKÓ

 

Rendező: VALLÓ PÉTER

 

Forrás: Szinhaz.hu, MTI, Vígszínház

 

süti beállítások módosítása