Miért hagyta el a pályát? - Gáti Oszkár válaszolt

7 évvel ezelőtt Gáti Oszkár Jászai-díjas színművész bejelentette, hogy lezártnak tekinti színművészi pályáját. Most azonban újra a színház közelébe keveredett. Lapszemle.

A kisalfold.hu cikkéből:

 

Gáti Oszkár elárulta, miért hagyta el a pályát. „Azért hagytam fel a színjátszással, mert sok dologgal nem értettem egyet. Miután ez nem változott, nincs értelme visszamenni. Nem volt öröm benne, ezért azt mondtam, inkább nem. (…) Nem voltam sem dühös, sem indulatos, mert hosszú ideig írtam és fogalmaztam a nyílt levelet, mire mindaz kijött belőlem, ami fájt. Azóta többször végiggondoltam és mindig odajutottam, hogy ma is vállalhatóak a szavaim. Reméltem, hogy a szakmában történni fog valami, ha egy hatvanéves ember összefoglalja a színészi lét keserveit, de nem történt semmi” – összegzett a Győrben élő színész, aki arra is válaszolt, miért dolgozik temetőgondnokként.

 

gati2

Gáti Oszkár (fotó: Krizsán Csaba)

 

„Kaptam egy ajánlatot, elfogadtam. Vidéken éltem, nem akartam a fővárosba visszaköltözni. Győrt szeretem és ezzel a munkalehetőséggel felkínálták a csendet, amire akkor és ma is mindennél jobban vágyom. Egy temetőnél csendesebb helyet nem tudna mondani. A békét és a nyugalmat választottam a folyamatos zizegés helyett” – árulta el Gáti Oszkár, majd arról mesélt, mit hozott számára a szinkron.

 

„Vasárnap színházból jöttem haza vonattal, beszállt a fülkébe egy 17 éves fiatalember, akiről kiderült, hogy Schwarzenegger-rajongó, és sok pénzt fizetett, hogy láthassa példaképét. Mondtam neki, hogy milyen szerencsés, mert pár órája élőben látta rajongása tárgyát, most meg beszélgethet a magyar hangjával. Magától nem jött rá, hogy az én hangomon hallotta. Na, ennyit a szinkronról” – mondta Gáti Oszkár, majd jelenlegi terveiről is nyilatkozott.

 

gati

Gáti Oszkár (fotó: Krizsán Csaba)

 

„Villányi Tibor hitközségi elnöktől kaptam felkérést, hogy a felújított Kossuth utcai menház épületében kialakított hatvanfős előadóterembe szervezzek produkciókat. Megkerestem több színházat, aminek van utaztatható, egy-két személyes előadása és boldogan jönnek: Vári Éva, Haumann Péter, Szacsvay László, Lázár Kati, Csákányi Eszter. Ezek a Katona József Színház és az Orlai Produkciós Iroda vendégjátékai. Velük már megegyeztem májusra, fellépnek az Öt Templom Fesztivál keretében. Borsa Katáék Karzat Alapítványa fogadta be ezeket az előadásokat. Tárgyalok a Vígszínházzal, a Nemzeti Színházzal, a Centrál Színházzal. Az ő vendégjátékaikkal jönne Udvaros Dorottya, Hegedűs D. Géza, Szabó Győző, Stohl András, Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter, Kálloy Molnár Péter, Kulka János, Hernádi Judit, Venczel Vera” – sorolta az alkotókat Gáti, majd hozzátette:

 

„Mindez nem egyszerű. (…)  A személyes kapcsolatoknak köszönhető, hogy ezek a művészek megpróbálják a lehetetlent és időt szakítanak a vendégszereplésre. Másrészt színvonalas előadótermet csinálni a semmiből nem olcsó mulatság. (…) Egyelőre a környezetem lelkesedését érzem, hogy „Hajrá, Oszi!".

Gáti Oszkár azt is elárulta, fellép-e majd saját színpadára: „Ez egy kis lépés lenne nekem, nagy lépés az emberiségnek, de én nem fogok holdra szállni. (…) Negyven év színpad, nekem megvolt minden, nincs mérhetetlen űr a lelkemben, hogy szerepek várnak rám. Isteni királypalástokat vehettem magamra, innentől tovább hova menjek?” – tette fel a kérdést a Jászai-díjas színművész, családapa, temetőgondozó.

 

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

 

Forrás: kisalfold.hu

 

süti beállítások módosítása