NKA: plusz 450 millió forint a szakmai kollégiumoknak

A Nemzeti Kulturális Alap szakmai kollégiumainak költségvetését 450 millió forinttal bővítik a szakminisztérium felügyelete alá tartozó intézmények rendelkezésére álló működési támogatási keret átcsoportosításával - közölte az NKA elnöki tisztét is betöltő emberierőforrás-miniszter.

"A 450 millió forintból a legjelentősebb emelést jelentő összeget, 70 milliót kap az NKA folyóirat-kiadási kollégiuma a nem kiemelt print- és online lapok pályázataira" - mondta Balog Zoltán hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a folyóiratokra vonatkozó támogatáspolitikáról, a print és online megjelenések közötti megfelelő arány érdekében szakmai vitákat kell lefolytatni.

 

nka

 

Az NKA elnöke emlékeztetett arra, hogy az ötös lottó játékadójából származó bevételi források idén kisebbek, mint korábban voltak, ezért számos szakterületen szükségesnek látták a pénzkeretek emelését. A szakmai kollégiumok közül az építőművészeti és örökségvédelmi 40 millió forinttal, a könyvkiadási 50 millióval, a közművelődés-népművészeti és a kulturális fesztiválokkal foglalkozó 40-40 millióval, a szépirodalmi és ismeretterjesztő 20 millióval, a színház és táncművészeti, valamint a vizuális művészeti 70-70 millióval, a zenei pedig 10 millió forinttal kap többet.


Balog Zoltán az NKA miniszteri keretének terhére bejelentett egy új, hároméves gyakornoki ösztöndíj-programot, amely évi 50 millió forinttal támogatja a hátrányos helyzetű, elsősorban roma fiatalok közreműködését, munkáját a közszolgálati média műsoraiban. "A programról Szabó László Zsolttal, az MTVA vezérigazgatójával állapodtam meg, reményeink szerint az 50 millióból évi 10-15 fő dolgozhat a közszolgálati tévében és rádióban" - tette hozzá.


Arra is kitért az NKA elnöke, hogy a kulturális fesztiválok kollégiuma nyílt pályázati felhívást tesz közzé az Európai Bizottság Kreatív Európa programjában európai platformok és együttműködési projektek témakörében, amelyhez az NKA 50 millió forintot biztosít a meghatározott önrészhányadra. A beadási határidő április 1.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása