Asszonysorsok - Dario Fo műve a Sanyi és Arankában

Március 13-án tűzi műsorra a Sanyi és Aranka Színház Dario Fo Asszonysorsok című drámáját.

 

A Sanyi és Aranka ajánlója:

 

Dario Fo Nobel–díjas író Franca Rame színésznő-feleségével közösen írt drámafűzérében „csak” nők szerepelnek: elrontott életű anyák, vagy „szexuális rabszolgaságban” élő megalázott feleségek.

 

Ezekben a mini-monodrámákban férfiak nem jelennek meg a színen, mégis a háttérben állandóan és mindenütt ott vannak. Vagyis legalább annyira szereplői a darabnak, mint a színen lévő nők. A napi robot fogságában élő anyák, a bezártság, a totális kiszolgáltatottság és a felszabadulás drámáit látjuk.

 

S egyúttal két nagyszerű színésznő különleges alakítását.

 

DSC 0045

 

 

 

1. AZ ÉBREDÉS

„ Ébredj, ébredj kicsikém…rohanunk a bölcsibe, mert, ha hét óra után érkezünk, bevágják az orrunk előtt az ajtót…Csurom víz vagy, nyakig pisis…most a mama megmossa a popsit…Hozom rögtön a meleg vizet...Hogy a nyavalya törné ki, nem jön a víz, megint nincs nyomás…Most mi lesz velem? Micsoda lakás! Micsoda ház! Mind a háromszáz lakásban egyszerre kezdenek mosakodni! Mindnyájan ugyanabban az órában, persze hogy kimarad a víz…Gyorsan, gyorsan, zárjam el a csapot, még az hiányzik, hogy elárasszam a lakást.Most mivel öblítsem le a szappant? Törné ki anyavalya…”

 

2. A MAGÁNYOS ASSZONY

„ Magánál van valaki a lakásban? Nincs egyedül? A fia? De bolond vagyok, nekem is van gyerekem, kettő is. Az egyik fiú, a másik kislány. Nagyon helyesek, majd meglátja… Nem, nincs itthon a kislányom, ő iskolában van… A fiúcska mindig itthon van, de most éppen alszik. De abban sincs köszönet, ha ébren van, mert szinte mindig éjjel riad fel, és olyan hangosan kezd bőgni, hogy azt hiszem, kifutok a világból!... Én nem panaszkodom, jól érzem magam itthon… Mindenem megvan, a férjem mindenről gondoskodik: mosógép, kilencfokozatú mosogatógép, három kuktafazék, elektromos tűzhely, turmixgép, és minden helyiségben szól a zene… Kell ennél több?
Járt hozzánk bejárónő is, csak néhány órára, és az is olyan jó volt, kellemesen töltöttük el az időt, közben beszélgettünk mindenről, mert biztosan nem hiszi, de nagyon szeretek beszélgetni. Maga is szeret? …"

 

DSC 0226

 

 

A Teatroprodukció bemutatja

 

Dario Fo - Franca Rame: Asszonysorsok 

 

Fordította: Nyerges László

 

Szereplők:

Bognár Anita, Szalay Marianna

 

Zenei munkatárs: Keleti András
Munkatárs: Váczi László
Játéktér-jelmez-rendezte: Cserje Zsuzsa

 

Március 13. 20 óra

Sanyi és Aranka Színház

 

 

Köszönjük a JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány és a 

Sanyi és Aranka Színház támogatását

 

 

süti beállítások módosítása