Dokumentumfilmet forgattak A muzsika hangjáról

Ötven éve forgatták A muzsika hangja című musicalt, ennek alkalmából március végén frissen készült dokumentumfilmet mutatnak be a mű születéséről.

Julie Andrews, a musical egykori főszereplője nemrég visszatért a forgatás helyszínére. Salzburg 1965 óta csak nagyon keveset változott, azonban A muzsika hangja Mozart mellett mindenütt jelen van a városban - nyilatkozta a 79 éves amerikai színésznő a Jó reggelt Amerika! című tévéműsorban. A színésznő tartott attól, hogy szomorú és nosztalgikus lesz újra viszontlátni az osztrák várost, de nagyon megérintette, hogy a film ihlette plakátok és a turistacsalogató tematikus túrák szinte még mindig ellepik a várost.

 

The Sound Of Music


Az évfordulóra forgatott dokumentumfilmet olyan, a musicalből ismert, mára már kultikusnak számító helyszíneken forgatták, mint a Mond-tónál található kolostor, a Residenzbrunnen szökőkút, a Leopoldskron kastély, a St. Peter temető, az Untersberg hegy vagy a Mirabellgarten. Az évforduló tiszteletére júniusban kórusfesztivált, október 17-én pedig egy nagy gálaműsort is rendeznek. 

 

Salzburg továbbra sem mondott le a musicalről szóló múzeumról, amelyet a legfrissebb információk szerint 2019-ig terveznek megvalósítani a belvárosban, a Mirabellgartennél található egykori Barokkmúzeum épületében.

 

mirabellgarten

Mirabellgarten


Március elején mutatták be a Maria Franziska von Trapp visszaemlékezéseiről szóló könyvet, amely egy évvel a Trapp-leszármazott halála után jelent meg. A Trapp Villa igaz története című kiadványt Marianne Dorfer és férje jegyzi. A szerzők 120 oldalon keresztül angol és német nyelven mesélik el a Trapp család 1922 és 1938 közötti történetét. 2015 karácsonyán tervezik bemutatni Az utolsó karácsony című filmet, amelyet Agathe Trapp önéletrajza alapján forgatnak Salzburgba.


A muzsika hangja az ötödik legnépszerűbb alkotás a filmtörténelemben, az ebből készült musical pedig az egyik legtöbbet játszott zenés darab, amely az utóbbi években mit sem veszített népszerűségéből. A felmérések szerint az 1,2 millió salzburgi turista 40 százaléka a musical miatt utazik az osztrák városba. A film kultikussá vált helyszíneit csaknem 300 ezer ember keresi fel évente. A legtöbb turista Ázsiából érkezik, ott ugyanis állandóan műsorra tűzik a Trapp család történetét. "Még Szaúd-Arábiában is adják a művet, Indonéziából pedig egy miniszter családját láttuk vendégül" - mondta Marianne Dorfer, aki ma szállodát üzemeltet a família egykori salzburgi villájában.


A film népszerűségét felhasználva kiadták már a Trapp család receptkönyvét is, és az idelátogató turistáknak folyamatosan szerveznek a mű ihlette városnézést, kulturális és kulináris programokat is.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása