Győrben vendégszerepel a soproni Julie kisasszony

A Soproni Petőfi Színház előadása március 28-án (szombaton) este hat órakor látható a Győr-Újvárosi Művelődési Házban az Újvárosi esték keretében.

 

A soproni színház ajánlója:

 

August Strindberg Julie kisasszony című színművének bemutatója tavaly májusban volt a soproni teátrum kamaraszínpadán, a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban.

 

julie3


Kincses Kata dramaturgnak és rendezőasszisztensnek ez volt élete első rendezése. Ahogy megfogalmazta, 12 éves kora óta kíséri ez a mű. Ekkor tekintette meg először édesapja rendezésében (Kincses Elemér író, drámaíró, rendező) Brassóban román nyelven a Julie kisasszonyt. Bár, a nyelvi nehézségek miatt nem sokat értett az előadásból, de már akkor hatással volt rá a darab. Későbbi tanulmányai során aztán többször elolvasta és egyre mélyebben érdekelte Strindberg egyik leghíresebb története.


"Amikor felbomlik a férfi és nő közötti hierarchia, s ezáltal érzelmi csapdába kerülnek emberek, akkor megváltoznak a kapcsolatok, az addig betöltött szerepek. Ez a dráma bárhol a világon érvényes, mert a két nem egymáshoz való viszonyulását ma is a hódítások, a játszmák, az egyenlőségre való törekvések jellemzik Ez egy nagyon jól megírt, izgalmas dráma. Azon kívül, hogy az alá és fölé rendelt viszonyokról, csatákról szól - s végletekig feszegeti, szabad-e elcsábítani az úrnőnek egy lakájt - azt is üzeni számunkra: nem csak az egymás elfogadása, hanem a megtartása is hozzátartozik a párkapcsolatokhoz. Ez pedig energiát, őszinte kommunikációt igényel" - mondta a rendező, akinek a színpadi mozgás kialakításában Csernus Anita volt a segítségére.

 

 

A Julie kisasszonyt megformáló Szlúka Brigitta többek között arról beszélt a bemutatókor, hogy az általa megformált úrnő bonyolult személyiség, lényét, lelkét áthatja az arisztokratikusság árnya. Tulajdonképpen egész életében kereste a családját, a nőiességét, azt, hogy hol a helye a világban és ki is ő valójában. Ez a keresés határozza meg a napjait, céljait, ez hajtja előre ebben a történetben is, amely a színésznő szerint izgalmas korrajz, mindenki találhat választ a problémáira ma is.

 

Papp Attila alakítja Jeant, a lakájt. A szerepe szerint egy olyan ember, aki mindig ki akart törni a szolgai életmódjából, mert annál többre tartotta magát. Egy éjszakán azonban, kivételes szituációba kerül.

 

julie2

 

A színész úgy gondolja: az, hogy Julie kisasszony viszonyulása hirtelen megváltozik Jeanhoz, a lakájban a magasabbra való törekvés elfojtott vágyát is felkorbácsolja. Azzal, hogy az úrnő leereszkedik hozzá, egy nagy reményt is táplál benne: feljebb kerülhet. Ezzel szemben Jean nem Julie kisasszonyt, hanem a rangját akarja meghódítani, miközben a darabban elhangzik Kristintől az a mondat: "Azt is tudom, hol a helyem."


Kristint, a szakácsnőt, Jean kedvesét Szupper Fanni játssza. A színésznő szerint azzal, hogy Julie kiveti a hálóját Jeanra, kényszeríti Kristint, mindenképp változzon. Ez a karakter nagy jellemfejlődésen megy át a darabban. A csábítás és megcsalás veszélyében a boldogsága tét, a végső reménye szinte csak a hit marad.

 

Forrás, fotók: Soproni Petőfi Színház

 

 

süti beállítások módosítása