A Kék róka jön Az üvegcipő helyett Szegeden

Játékrendi okok miatt változik a Szegedi Nemzeti Színház erre az évadra meghirdetett műsora. Lapszemle.

A Délmagyar.hu cikkéből:

 

A Szegedi Nemzeti Színház bérlettulajdonosoknak tavaly kiadott bemutatótervében tavaszi premierként eredetileg Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka szerepelt Bagó Bertalan rendezésében. A teátrum – élve a műsorváltoztatás jogával – arról tájékoztatta bérleteseit, hogy az április 10-i premieren és azt követően mégsem a Molnár-darabot láthatják majd, hanem Herczeg Ferenc színjátékát, a Kék rókát.

 

„A változtatásnak játékrendi okai vannak” – hangsúlyozza Gyüdi Sándor, a teátrum főigazgatója. – „A Kék róka amúgy is a célkeresztben volt: tulajdonképpen megcseréltük a két, eredetileg egymás utáni évadra tervezett bemutatót. Ennek közvetlen oka játékrendi: színművészeink kevesen vannak, és Az üvegcipő nagyon sokszereplős darab. Két épületben játszunk egyszerre és próbáljuk új produkcióinkat, ezért igen komoly egyeztetési problémákkal kell szembenéznünk. Az üvegcipő ugyan létrejöhetett volna az eredeti időpontban, de nem tudtuk volna eleget játszani, és néhány művészünk túlterhelése tovább fokozódott volna. Ezért döntöttünk – a rendezővel közösen – úgy, hogy a két, egyébként azonos stíluskörből származó darabot felcseréljük, az 1924-es Molnár Ferenc-darab premierjének tervezett időpontjában Herczeg Ferenc 1917-es művét mutatjuk be. Egy neves és népszerű művészt nyertünk meg a női főszerepre: Kubik Anna fogja Adélt alakítani.

 

szegedi nemzeti szinhaz 585130 26664

 

 Az 1863-ban született Herczeg Ferenc vitatott szerzőnek számít, a Horthy-korszak legnépszerűbb, ünnepelt írója, az Új Idők című irodalmi hetilap főszerkesztője, 1927 és 1945 között a Magyar Revíziós Liga elnöke volt. 1925-ben hazai hívei még irodalmi Nobel-díjra is ajánlották.1949 után műveit nem adhatták ki Magyarországon, csak az utóbbi évtizedekben tűzte újra műsorra darabjait néhány színház.

 

„Herczeg inkább a dzsentri és a budai polgár írója, Molnár a pesti polgáré és a kispolgáré, de azért a dzsentri is ott van a Molnár-premiereken, és a kispolgár is a Herczeg-premiereken. Herczeg a Kék róka című, nagyon is polgári szórakoztató játékán jól érződik, hogy Molnárt utánozza (igen sikeresen)" – értékelte Herczeg darabját Hegedüs Géza.

 

A szegedi Kék róka produkcióban Cecile-t Szabó Gabi, Lencsit Gidró Katalin, Pált Kárász Zénó, Sándort Borovics Tamás, Trill bárót Rédei Roland alakítja majd.

 

Forrás: delmagyar.hu

 

süti beállítások módosítása