100 éves az ország legidősebb színésznője

Magyarország legidősebb színésznője még ma is aktív, nemzeti ünnepünk pedig duplán nagy nap a számára, hiszen március 15-én tölti be a száz évet - számolt be a Blikk.

 

100

Fotó: blikk.hu

 

"Pódiumra bármikor ki tudok állni legalább harminc-negyven verssel, de egyszeri átolvasás után akár százzal is. A születésnapomon is elmondok egyet. Meghívtak a várba az ünnepségre, és a Dísz téren elszavalom Ábrányi Emil Él a magyar! című versét. Azután majd egy étteremben gyűl össze a rokonság és a barátok, még Ausztráliából is jönnek, hogy felköszöntsenek" – mesélte Gyulányi Eugénia Éva.

 

 

Édesanyja, Bátori Elza a Kolozsvári Nemzeti Színház primadonnája volt, édesapja, Csapó Jenő bonviván. A színésznő szerint nem is volt kétséges, hogy ő is ezt a mesterséget választja. Csaknem nyolcvan évvel ezelőtt, 1937-ben szerzett diplomát. Kezdőként a Nemzeti Színházhoz került ösztöndíjasként, majd több vidéki színházban lépett fel. 1958-ban lett az Állami Déryné Színház tagja 1972-ig, ekkor vonult nyugdíjba – foglalta össze pályáját a művésznő.

 

"Egyszer a hangszálgyulladást kapott Ruttkai Éva helyett kellett a Nemzeti Színházban beugranom A néma leventében. Milyen a sors, fél évszázaddal később, a róla elnevezett színházba hívtak meg kilencvenhét évesen egy szerepre" – árulta el Gyulányi Eugénia Éva.

 

Forrás: Blikk

 

süti beállítások módosítása