Táncbemutatók és színházi premierek a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

A zenei koncertek mellett számos tánc és színházi produkció is várja a 35. Budapesti Tavaszi Fesztivál látogatóit. 

A Nederlands Dans Theatre (NDT) repertoárjába 1959-es alapítása óta hatszáznál is több produkció került be. Olyan neves koreográfusok dolgoztak a társulattal, mint Jiří Kylián, Hans van Manen, Sol León, Paul Lightfoot, Crystal Pite, Johan Inger, Alexander Ekman, Marco Goecke, Gabriela Carrizo, Hofesh Shechter, Sharon Eyal és Gai Behar. 1978-ban fiatal táncosokból jött létre az eredetileg De Springplank, azaz Ugródeszka névre keresztelt tagozata, amit a későbbiekben már csak NDT2 néven emlegettek. A tavaszi fesztiválon négy koreográfiát láthatunk tőlük, ebből hármat 2014-ben mutatott be az együttes. Előadásaik páratlan lehetőséget nyújtanak arra, hogy egy kiváló művészekből álló társulat összjátékát megcsodálhassuk. A holland együttes bódító ereje ugyanis abban rejlik, hogy táncosai egytől-egyig művészetük ámulatba ejtő művelői.

 15 04 17-18 pal.frenak portre001 web

Frenál Pál Társulata: BIRDIE (forrás: BTF)

 

Frenák Pál Társulata a fesztiválra időzítette új darabjának ősbemutatóját. A BIRDIE a bennünk és körülöttünk emelt falakról, határainkról és korlátainkról és azok túllépéséről szól - legyenek ezek pszichológiai, történelmi, szociális vagy fizikai határok.  Az előadáshoz William Wharton, amerikai író 1978-as Birdy című regénye, illetve Alan Parker e regényt feldolgozó, azonos című filmdrámája, valamint Raymond Depardon San Clemente című dokumentumfilmje szolgált inspirációul. Az előadás különlegességét fokozza, hogy a színpadon egy 3D-s grafikai tervezőprogramok világát idéző, hófehér, közel 2,5 méter magas elemekből, szabadon variálható, dinamikusan változó, grandiózus térrendszer szolgál majd díszletként – a technikát a világon először itt fogják alkalmazni.

 

Wayne McGregor napjaink ünnepelt koreográfusa, huszonéves korától koreografál. Több barokk opera koreográfiáját tervezte a londoni Királyi Opera számára, a Milanói Scalában pedig rendezett. Sokoldalúságát mutatja, hogy híres galériák vernisszázsaira és divatbemutatókra is készített már koreográfiát. Atomos című, lírai hangvételű produkciója a mozgás és az emberi test szépségét állítja előtérbe. A darab világkörüli turnéjának egyik állomása lesz Budapest.

 

A magyar néptánc iránt érdeklődőket egy legendás előadás felújításával várja a fesztivál: 1990 márciusában, Magyarország első szabad választásának napján mutatták be Novák Ferenc Magyar Menyegző című koreográfiáját. A tomboló sikert aratott produkciót 25 év elteltével, Ezüstlakodalom alcímmel a BTF egyik ünnepi eseményeként újítják fel.

 

Tíz éve fiatal kolozsvári táncosok hozták létre azt az M Stúdiót, amely most a Törékeny című, műfaji határokat feszegető előadásában teszi próbára a közönség határait. Az Erkel Színházban mutatják be Csajkovszkij első és máig legsikeresebb balettjét, A hattyúk tavát, amelyet  öt év után láthat újra a közönség.

 

torekeny-btf-original-60631

M Stúdió: Törékeny (forrás: BTF)

 

A költészet napját a Müpa 2012 óta nagy sikerrel futó, kortárs irodalmi sorozatának, a Literárium –nak extra kiadásával ünnepli a fesztivál: Karafiáth Orsolya, Térey János, Varró Dániel, Háy János, Garaczi László és Grecsó Krisztián köszöntik fergeteges gálaesttel a jeles napot meglepetésvendégekkel és két csodálatos páros, Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs, illetve Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint kíséretével.

 

A fővárosi színházakban is egymás érik a bemutatók. Alföldi Róbert rendezésében a világhírű musical, a Kabaré kel új életre bábszínészek segítségével. 

 

A fanyar, abszurd, rafinált angol humor nagymestere, P.G. Woodhouse Agyeldobás című darabját vette elő Szente Vajk, olyan színésztársakkal, mint Simon Kornél, Nagy Sándor, Magyar Attila és Szerednyey Béla.

 

Axel Hacke darabjában –  A medve, akit Vasárnapnak hívtak – egy kisfiú egyik reggel egy játékbolt polcán ébred Medveországban, ahol egy Vasárnap nevű medvebocs játéka lesz. A furcsa történetet a Kolibri Színház állítja színpadra. 

 

A Radnóti Színház Spam operettjében főhősünk, Anikó egy dollármilliókat ígérő kéretlen levél nyomába ered. A darab dalszövegeit Hajós András jegyzi, az előadás rendezője Rudolf Péter.

 

A fesztivál keretén belül másodszor rendezi meg a Nemzeti Színház a Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). A nagyszabású színházi seregszemlén 13 ország társulatai mutatkoznak be, a franciák mellett a német, a dán, a spanyol, az olasz, a svájci, az osztrák, a lengyel, az ukrán, a román, a macedón és az orosz színházi élet meghatározó társulatai is jelen lesznek a MITEM-en, az eseménysorozat vendége lesz többek között Anatolij Vasziljev, Toni Servillo, Thomas Jolly, David Doiashvili, Viktor Rizsakov és Valerij Fokin is.

 

15 04 22 B.R.I.S.A. cRahi Rezvani print 3

 

B.R.I.S.A.  (forrás: BTF)

 

 

 

B.R.I.S.A. / Schubert / Some Other Time / Subject to Change

A Nederlands Dans Theater 2 (NDT 2) vendégjátéka

2015. április 22. 19.00

Művészetek Palotája — Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

 

BIRDIE

A Compagnie Pál Frenák ősbemutatója

2015. április 17. 19.00

Művészetek Palotája — Fesztivál Színház

 

Wayne McGregor-Random Dance: Atomos

2015. április 24. 20.00

Trafó Kortárs Művészetek Háza

 

Magyar Menyegző

Ezüstlakodalom

2015. április 24. 20.00

Papp László Budapest Sportaréna

 

Best of Literárium

A költészet napja

2015. április 11. 19.00

Művészetek Palotája — Fesztivál Színház

 

P. G. Wodehouse: Agyeldobás (Jeeves and Wooster) - bemutató

2015. április 18. 19.00

Madách Színház

 

Axel Hacke: A medve, akit Vasárnapnak hívtak - bemutató

2015. április 18. 15.00

Kolibri Fészek

 

Tasnádi István-Hajós András-Dinyés Dániel: Spam operett - bemutató

2015. április 26. 19.00

Radnóti Miklós Színház

 

MITEM

2015. április 14-28.

Nemzeti Színház

 

 

süti beállítások módosítása