Avar Istvánról szól a XXI. század keddi műsora

Avar Istvánra mások mellett Törőcsik Mari és Pécsi Ildikó emlékezik kedd este az RTL Klub XXI. század című műsorában.


Avar István 2011-ben éppen Molnár Ferenc Egy-kettő-három című darabjára készült a Pesti Színházban. Ez volt az utolsó, amelyben játszott. Az előadás előtt arról beszélgetett az RTL Klub stábjával, hogy ki hogyan változott a rendszerváltozás után, és hogy mit szól azokhoz a vádakhoz, hogy ő kiszolgálta a Kádár-rendszert.

 

Bara Istvan  Avar Istvan  1977

Avar István 1977-ben (fotó: Bara István)


„Tulajdonképpen pap akartam lenni gyerekkoromban, mindig az volt a mániám. Nagyon tetszett a ceremónia, ministráltam. De a háború mindennek véget vetett, nem kellet gondolkozni, mi legyek, elkezdtem Egercsehiben dolgozni. Aknán dolgoztam, négy évet, aknán. Nagyon vizes helyen. Első időben, a felső aknaházban, majd lefagyott a kezem, azt érzem ma is, aztán lementem 250 méter mélyre" – mesélte Avar István, aki még gyerek volt, mikor leszállt a bányába. De a bányászat mellett csinált valami mást is.


"Én ott Egercsehiben amatőr színjátszók között szerepeltem elég sokat. Állandóan kérdezték, miért nem megyek színésznek, és én mondtam, menjetek a francba, minek, nem akarok én színész lenni. De biztattak, egyfolytában piszkáltak. 49 nyarán aztán Sípos tanító néni segítségével feladtam egy kérvényt a főiskolára, de meggyőződésem volt, hogy úgyse vesznek fel, lapát lesz ennek a vége” – emlékezett a színész.


A történet folytatását sokan ismerhetik, de hogy mire emlékeznek vissza a kortársak, a XXI. század kedd esti adásában kiderül. Avar Istvánról emlékezik Törőcsik Mari és Pécsi Ildikó is.

 

Forrás: RTL Klub

 

 

süti beállítások módosítása