Gyermek – Új darabbal jelentkeznek a Dollár Papa Gyermekei

A Dollár Papa Gyermekei Család trióligájának harmadik epizódját március 23-án mutatja be a társulat a Trafó Stúdióban.

 

Az alkotók ajánlója:

 

A gyermekeknek egészséges felnevelkedésükhöz gondtalan gyermekkorra van szükségük. A világ szép. Nappal a nap süt, éjjel a csillagok ragyognak. A mezőn nyílnak a virágok és a bokrok között madár csicsereg. A felnőttek istenek; az apa felséges alak, aki mindent tud, és akit csak tisztelni lehet, az anya tündér. Ő gondoskodik mindannyiunkról. A gyermekeknek szükségük van erre a paradicsomra. Naponta találkozom emberekkel, akik összerogynak a lehetetlen érzelmi követelmények súlya alatt. Ez barbárság. Azt kívánnám. De nem tudom. Nem látom világosan ezt a kérdést, és ezért nem is akarok beszélni róla. De azt szeretném, hogy az embereket, hogy minket ne kényszerítsenek olyan szerepek eljátszására, amilyeneket nem akarunk eljátszani.” (Nóra)

 

dollar

 

A Gyermekben Ibsen Nóráját dolgozta át a Dollár Papa Gyermekei, sajátos módszerével. Klasszikus műveket vesznek elő, csontig csupaszítják őket, majd a legszemélyesebb hangon adják elő azokat. Iróniának és improvizációnak helye van, ahogy intimitásnak és minimalizmusnak is. Jászay Tamás szavaival élve „a családon belüli verbális erőszak” a legfinomabb eszközökkel jelenik meg a trilógia darabjaiban.

 

A Dollár Papa Gyermekeit 2009-ben alapította Ördög Tamás és Kiss-Végh Emőke. Ők ketten a társulat tartópillérei, ám előadásaikban vendégszínészekkel is dolgoznak. Terhes Sándor és Sárosdi Lilla is gazdagította már produkcióikat, most pedig Láng Annamáriával és ismét Terhes Sándorral kiegészülve játsszanak majd. Ezúttal nemcsak a színészi gárdájuk bővült, de kivételesen használnak jelmezt is: Nóra ruháját ugyanis a Je Suis Belle tervezte, kimondottan erre az alkalomra.

 

Ahogy a trilógia előző két darabja, úgy Ibsen Nórájának átirata, a Gyermek is azzal a kérdéssel foglalkozik, hogyan tudunk, vagy nem tudunk élni egymás mellett, milyen ki nem mondott feszültségek határozzák meg életünket.

 

A társulat rég elfeledett, vagy éppen unásig ismert drámák legrégebbi fordításaihoz nyúl vissza, és saját jelenünk szerint dolgozzák át őket. A színészek saját nevükön szólítják egymást, néha kiszólnak, és valóban olyannak tűnnek, mint egy család tagjai. Nemcsak módszerük, de előadásaik helyszínei is egyedülállóak: repertoáron tartanak olyan lakásszínházi produkciókat, amiket a saját otthonunkba rendelhetünk meg, de a Je Suis Belle Showroomban is meg lehet tekinteni a Bovary Emma című monodrámát.

 

Ezek mellett a Trafó stúdiójában fut a Család trilógiájuk első két része, a Szerelem és az Otthon. Előbbi Ibsen Kis Eyolfjából, utóbbi pedig Strindberg Pelikánjából merített inspirációt.

 

gyermek  fot  kiss tibi

  

 

Dollár Papa Gyermekei: GYERMEK

(Henrik Ibsen: Nóra)

a Család trilógia befejező része

PREMIER

 

NÓRA HELMER - Kiss-Végh Emőke

TORVALD HELMER, a férje - Ördög Tamás

LINDÉNÉ, a barátnője - Láng Annamária

KROGSTAD - Terhes Sándor

 

2015. március 23-24-25. (hétfő/kedd/szerda) 20.00

Trafó Stúdió

 

 

süti beállítások módosítása