Csárdáskirálynő 100 - Emlékbélyeg jelent meg

Emlékbélyeget adott ki a Csárdáskirálynő című operett bemutatásának centenáriuma alkalmából a Magyar Posta, a bélyegen az akkori magyarországi bemutató szereposztásának művészei láthatók.

belyegcs2

 

Kámán Imre darabját 1915. november 17-én mutatták be Bécsben, a darab magyarországi premierjére pedig egy évvel később, 1916. november 3-án került sor - idézte fel Lőrinczy György, az Operettszínház főigazgatója a bélyeg bemutatóján Budapesten.

 

Az alkalmi bélyegen Kosáry Emma, idősebb Latabár Árpád, Rátkai Márton és a zenészek láthatók.

 

belyeg

 

A csütörtöktől kapható Csárdáskirályné 100 elnevezésű bélyeg Nagy Péter grafikus munkája. Dolhai Attila és Fischl Mónika az első szerencsés vásárlóknak dedikált is.

 

Az eseményen Szarka Zsolt a Magyar Posta vezérigazgatója elmondta, hogy mindig is figyeltek a történelmi személyek, a magyar történelem jelentősebb eseményeinek megörökítésére, s a Csárdáskirálynő című operett századik évfordulójára egyértelmű volt a szándék a bélyeg kibocsátásra.

 

belyegcs3

 

A Magyar Posta 2015. évi alkalmi bélyegei hagyományosan a magyar kultúrtörténethez kapcsolódó jeles évfordulókra, illetve nemzetközi események magyar vonatkozásaira emlékeztetnek. A tématerv összeállításakor fontos szempont volt a hazai és a külföldi gyűjtők által kedvelt sorozatok folytatása is.

Születése centenáriuma alkalmából a Magyar előadóművészek sorozatban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje és posztumusz Magyar Örökség díjjal kitüntetett Szeleczky Zita színésznő jelenik meg bélyegen. A nemzetközi művészvilágból Edith Piaf francia sanzonénekesnő, -szerző, színésznő, valamint Frank Sinatra nyolcszoros Grammy-, háromszoros Oscar- és többszörös Golden Globe-díjas amerikai énekes, színész születésének 100. évfordulója révén kerül forgalomba bélyeg.


A magyar kultúrtörténet jeles évfordulói közül ezúttal Katona József kétszáz éves tragédiáját, a Bánk Bánt, illetve Kálmán Imre száz évvel ezelőtt készült Csárdáskirálynő című operettjét örökítette meg egy-egy postabélyeg.

 

A 2015-ös bélyegekről a Magyar Posta honlapján olvashatnak bővebben.

 

Forrás: MTI, Budapesti Operettszínház, posta.hu

 

süti beállítások módosítása