A civilizátor - Madách-komédia Sopronban

Madách Imre A civilizátor című komédiája látható a soproni teátrum színházi klubjában március 25-én (szerdán) este kilenc órakor.

A felolvasó-színházi produkcióban színpadra lépnek a társulat művészei: Ács Tamás, Savanyu Gergely, Sárdy Zoltán, Horváth László, Papp Attila, Horváth Andor, Szlúka Brigitta, valamint három színitanodás, Mihályfi Péter, Tóth Melinda és Káldy Márton. Az est házigazdája Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója. A rendező Pápai László.

 

latar

 

A művet Madách Imre másfél hónap alatt írta meg 1859-ben, alkotását a Bach-rendszer szatírájának tartják. A korszakot nevével is fémjelző belügyminiszter bértollnokokkal a rendszert népszerűsítő röpiratokat terjesztett az országban, a komédia egy erre adott csattanós válasz. A civilizátor nemcsak a hatalmat leplezi le, az író pellengérre állítja benne a kor magyar közéletének tehetetlenségét, késlekedését.


A soproni színházi klub az év elején jött létre azzal a céllal, hogy az intézmény még szorosabbá tegye a kapcsolatot a nézőkkel. Ezért olyan háromórás együttlétre invitálja a társulat a közönséget, amelynek keretében mélyebb gondolatokat hordozó, az élet kérdéseit szerteágazóan és színesen vizsgáló zenés, elsősorban felolvasó-színházi produkciókat mutatnak be. Így került színre az elmúlt hónapokban Csokonai Vitéz Mihály Cultura című műve, majd Kiss Tamás Nietzsche filozófiái köré csoportosított egy különleges összművészeti előadást. Most pedig A civilizátor szerepel a programsorozatban.

 

Forrás: Soproni Petőfi Színház

 

 

süti beállítások módosítása