Gogol mint összetett koktél – Az Alekszandrinszkij a Nemzetiben

Március 28-29-én Gogol komédiájával, a Háztűznézővel érkezik Oroszország egyik vezető teátruma a Nemzeti Színházba.

A szentpétervári Alekszandrinszkij Színház társulata tavaly a MITEM-en aratott sikert Zéró liturgia című előadásával.

 

A Nemzeti Színház ajánlója:

 

Gogol fergeteges komédiájának 173 évvel ezelőtt volt az ősbemutatója Pétervárott, az Alekszandrinszkij Színházban, Oroszország egyik legpatinásabb intézményében. Azóta a HáztűznézőA revizor mellett – az Alekszandrinszkij minden korszakában jelentős szerepet játszott, repertoárjának máig legnépszerűbb darabja. A színház művészeti vezetője, és az előadás rendezője számára Gogol öröksége hosszú évek óta fontos ihletforrásként szolgál.

 

haztuznezo alexandrinszkij 02

 

Valerij Fokin rendezése a főhősnek azt az örök vívódását ábrázolja, amelynek során saját belső világát igyekszik megőrizni a külvilág abszurd realitásával szemben. A külső valóság abszurditása képtelen trükkökre és különös játszmákra készteti a szereplőket, akik folyamatosan a gonosz, démoni erők csábításának hálójában vergődnek. Ilyen szórakoztató játszmának tűnik a hat kérő udvarlása is Agafja Tyihonovna Kupergyagina számára, mivel a kereskedő lánya még álmaiban, a képzeletében sem képes olyan választottra lelni, aki a számára elfogadható minden létező emberi erénnyel rendelkezik.

 

„Végső soron csak meg kell nősülni az embernek” – jelenti ki Podkoljoszin udvari tanácsos, az egyik udvarló. S míg a vetélytársak kicsinyes, apró cselszövésekkel egymástól próbálnak megszabadulni, addig Podkoljoszin és Agafja Tyihonovna Kupergyagina is arra a következtetésre jut, hogy egy házasságot végső soron alaposan meg kell fontolni…

 

Az előadás 2009-ben elnyerte az orosz nemzeti színházi fesztiválon, az Arany Maszkon a legjobb rendezés és a legjobb díszlet díját. A Háztűznéző vendégszerepelt a párizsi Theatre de la Ville-ben, a Nemzeti Színházak varsói találkozóján, illetve a Dél-Koreai Gyeonggi Arts Centerben és a Seoul Arts Center-ben is.

 

haztuznezo alexandrinszkij 01

 

Valerij Fokin rendező a darabról:

 

"Gogollal különösen óvatosan kell bánni. Amikor már-már azt gondolnád, hogy egész közeli barátságba keveredtél Gogollal, egyszer csak jön egy pillanat, és jól fejbe kólint. Törekszem arra, hogy ezt sohase felejtsem el. Úgy alakult, hogy Gogol szövegeit nagyon sokszor állítottam színpadra. Diákkoromtól fogva beleszerettem a műveibe, a főiskolán is Gogol alapján készítettem a diplomamunkámat. És azóta is folyamatosan szükségét érzem, hogy vissza-visszatérjek hozzá, nem tudok ráunni. Többször is rendeztem a Háztűznézőt – először Lengyelországban és Dél-Koreában, aztán Oroszországban. De ezek az előadások egyáltalán nem hasonlítanak egymásra, hiszen más a nyelv, más a gondolkodás. Gogol pedig egyszerűen kimeríthetetlen. Magával ragadó szerző, a műveiben minden megtalálható – a realizmus is, a fantasztikum is, ez egy igencsak összetett koktél. Enciklopédiája annak az orosz karakternek, amely nem változik meg az idők során – amely mindenképpen ottmarad benne egyfajta alaptermészetként. Gogolnál ez a karakter igen erőteljesen kifejezésre jut, és nem csak a negatív vonások tekintetében."

 

haztuznezo alexandrinszkij 03

 

Nyikolaj Gogol
Háztűznéző


komédia két részben – orosz nyelven, feliratozással

 

Agafja Tyihonovna, menyasszony – Julia Marcsenko
Arina Pantyelejmonovna, nagynéni – Jelena Lipec
Fjokla Ivanovna, kerítő – Maria Kuznyecova
Podkoljoszin, hivatalnok – Igor Volkov
Kocskarjov, a barátja – Dmitrij Liszenkov
Jaicsnyica (Rántotta), végrehajtó – Pavel Jurinov
Anucskin, nyugalmazott tiszt – Andrej Matyukov
Zsevakin, tengerész – Valentyin Zaharov
Dunyaska, cselédlány – Julia Szokolova
Sztarikov, kereskedő – Arkagyij Volgin
Fiatalember – Szvjatoszlav Cseresnyicsenko
Sztyepan, Podkoljoszin szolgája – Alekszej Frolov
Pantyelejev, hivatalnok – Ljubov Butirszkaja


Díszlet- és jelmezterv: Alekszandr Borovszkij
Zene: Leonyid Gyeszjatnyikov
Zenei vezető/Rendezőasszisztens: Ivan Blagogyor
Látványterv: Damir Iszmagilov
Mozgás: Alekszej Mirosnyicsenko
Rendező munkatársa: Ljudmila Filippova

Rendező: Valerij Fokin


2 óra 30 perc, egy szünettel

 

március 28., 29. – 19 óra
Nemzeti Színház, Nagyszínpad

 

Forrás: nemzetiszinhaz.hu

 

süti beállítások módosítása