Mi fán terem a táncterápia? - Interjú a módszer meghonosítóival

Az Integrált Kifejezés és Táncterápiás Egyesület április 25-én rendezi meg nyílt napját. A kezdeményezésről, a módszerről kérdeztük Jarovinszkj Verát és Pete Nórát, az Egyesület két terapeutáját.

 

Hogy született KINT- A-  BENT kezdeményezés?

 

N: A módszer, amit szeretnénk ismertebbé tenni Németországból érkezett hazánkba és immár 20 éve jelen van. Az IKT módszert Wilfried Gürtler (1950-2003), müncheni pszichológus, táncterapeuta fejlesztette ki az 1980-as években. Az alapító halálával tanítványai, azaz mi kezdtük átvenni a munkáját. Kezdetben csupán önismereti csoportokat tartottunk, de mára képzéssel is foglalkozunk. Az egyesület négy éve alakult, mert igény mutatkozott arra, hogy biztos hátteret teremtsünk a tevékenységünknek. 

 

vera portre pici

 

A magyar embereket érdekli a tánccal való gyógyulás lehetősége?

 

V: Azt vesszük észre, hogy egyre többen érkeznek hozzánk. 17. éve, hogy elindult egy kétéves, zárt, 14 fős önismereti tanfolyam és ha valaki ezt elvégzi, a táncterapeuta képzésre is jelentkezhet, ami újabb két éves tanulást jelent. Nagyon sokan vannak azonban, akik csupán önismereti vagy terápiás céllal keresnek minket. Sokféle problémával érkeznek hozzánk, és úgy tapasztaljuk, hogy nem csak a húsz, harminc éves fiatalok, hanem az idősebbek is jönnek, akár csak azárt, hogy feltöltődjenek. Van, akit a mozgás, van, akit a művészetek csábítanak, de előfordul, hogy valaki épp a mozgás okozta nehézségeket akarja feloldani. Előfordul, hogy párkapcsolati, családi és egyéb problémák, szorongásos, hangulati zavarok miatt fordulnak hozzánk. A táncterápia önmagában is hatékony lehet, de egy verbális terápia kiegészítéseként is alkalmazható, hiszen vannak problémák, amiket verbális úton nem, vagy nagyon nehezen lehet a felszínre hozni.

 

Hogyan indulnak el a csoportok?

 

V: Általában minden meghirdetett önismereti csoport elindulása előtt, két-három órás demonstrációs alkalmat avagy „megmerítkezést” tartunk,  ahol a csoport tagjai megismerkedhetnek a módszerrel és a leendő csoportvezetőkkel. A Kint-a-Bent nyílt napon pedig szélesebb kör tájékozódhat a terápiáról, valamint az is fontos cél, hogy az IKT-val foglalkozó szakemberek egymás munkájába betekintést nyerjenek.   

 

Milyen területről érkeznek a terapeuták?

 

V: Nagyon vegyes háttérrel érkeznek hozzánk az emberek, a képzés elvégzéséhez nem követelmény a pszichológiai végzettség, de előnyt jelent, ha valaki a segítő szakmában dolgozik. Jómagam 15 évet töltöttem a kortárs tánc világában és pszichológusként dolgozom a Zuglói Nevelési tanácsadóban, ahol az itt megszerzett tapasztalatokat is tudom kamatoztatni. Vezetek gyerek IKt csoportokat, valamint az egyéni gyerekterápiába is beleépítem az IKT szemléletét és módszertanát. S van, hogy gyerekkel-szülővel dolgozom együtt ezzel a módszerrel. Az Egyesület keretein belül hosszabb-rövidebb IKT felnőtt terápiás csoportokat és kiképző csoportokat vezetek.

 

 MG 6198

 

N: Én egészen más területről érkezem. Alapvetően bölcsész tanár vagyok, de már az egyetem mellett számtalan kortárs tánc- és mozgáskurzuson vettem részt, majd véletlenül elvetődtem egy táncterápiás bemutatóra. Rácsodálkoztam, hogy a tánc mennyi mindenre használható, és hogy általa miként tudok magamhoz közelebb kerülni. Érdekes tapasztalás volt, hogy egyetlen táncterápiás foglalkozás felszínre tudta hozni az éppen aktuális problémám. Később, arra is rájöttem, hogy a tanításban is fontos az önismeret.

 

Mitől függ, hogy az önismereti képzés során milyen művészeti tevékenység kerül elő?

 

V: A fókusz a testi kifejezésen van. Főként egyéni, páros vagy kiscsoportos mozgásfolyamatokkal dolgozunk. Ezt követi általában a képi kifejezés, majd az ún. verbális megosztó kör, ahol a csoporttagok megosztják egymással a tapasztalataikat, majd egy újabb mozgásos rész következik. Ez az ún. kreatív körfolyamat, amelynek első lépcsője minden esetben a mozgás, a test sejt szintű emlékeit hozza felszínre és ezáltal történik a gyógyulás. Illetve az egymáshoz való kapcsolódás is közreműködik a problematikus kapcsolati, kötődési minták felismerésében, a lelki sebeink feldolgozásában.

 

Milyen visszajelzéseket kaptok azoktól, akik két évig veletek vannak?

 

V: Nagy változásokon kísérhetjük végig a csoporttagokat. Vannak, akik sok gátlástól szabadulnak meg és könnyebben fejezik ki magukat, vannak, aki meg tudnak hozni egy fontos döntést, amit régóta halogatnak, de családi konfliktusok, sértettségek, meg nem értettségek is fel tudnak oldódni. Sokan úgy fogalmaznak, hogy „belekerültek az életükbe”.

 

N: Számomra óriási élmény azt látni, ahogy nehéz sorsok, életesemények gyönyörű és kifejező műalkotásokban tudnak kifejezésre jutni. Ha szó szerint „kitáncoljuk magunkból az élményt”, már nem vagyunk egyek vele.

 

Nori

 

A Nyílt nap programja miként alakul?

 

N: Egész nap várjuk az érdeklődőket, négy teremben párhuzamosan zajló sajátélmény műhelyekkel, melyek témái között van: Test és beszéd. A mese és az IKT, Nőiségünk színei, Színház, test és az erőforrásaink. Általános bevezetőt tartunk a módszerről és a képzésről éw A fa szimbóluma az IKT-ban, A serdülőkor témája, A születés témája az IKT-ban, Az IKT alkalmazási területei az ifjúsági munkában és egy pszichiátriai osztályon címmel is tartunk előadást. A napot közös szabad tánccal, improvizációval zárjuk, melyhez Ágoston Béla személyében kiváló és sokoldalú zenész kísérőt hívtunk. A részletes programról tájékozódni és a műhelyekre regisztrálni a www.ikte.hu oldalon lehet.

 

Ha egy mondattal kellene összefoglalni, mi a munkátok célja, mit mondanátok? 

 

V: Közelebb kerülni sajátMAGamhoz. Benne lenni az életemben!

 

N: Mozogni az életemben, hogy annak változásában jól érezzem magam.

 

Kérdezett: Kmety-Molnár Györgyi

 

 

süti beállítások módosítása