Görgey - Ősbemutatóra készülnek Egerben

Görgey Gábor Görgey című drámájának ősbemutatójával készül az egri Gárdonyi Géza Színház a Színházi világnapra.

Görgey Gábor drámáját a direktor rendezésében március 27-én tűzi műsorra az egri teátrum. Az előadás címszerepét Kelemen Csaba játssza.

 

Kelemen Csaba Blasko Balazs

Kelemen Csaba és Blaskó Balázs (fotó: Gál Gábor)


"Ünnep számunkra az, hogy egy új magyar dráma bemutatásával tiszteleghetünk a Magyar Dráma előtt. Hiszem, hogy a magyar színháznak elő kell segítenie új drámáink születését, hiszen akkor teljesedik ki igazán egy mű, ha színpadra kerül, ha egy társulat megszólaltatja" – fogalmazott Blaskó Balázs, a Gárdonyi Géza Színház igazgatója a Görgey olvasópróbáján.

 

Görgey Artúr tábornok személye, a nevéhez kapcsolódó világosi fegyverletétel, az 1848-49-es forradalom- és szabadságharc nemzeti gyászba fordulásában neki tulajdonított szerep, az „ítélet, vagy felmentés” ma is ellentmondásokkal teli. Görgey Gábor drámája mélyen átélhető, emberi feleletet ad - mondta a rendező.

 

Kelemen Csaba Bodor-Nemeti Gyongyi

Kelemen Csaba és Bodor Németi Gyöngyi (fotó: Gál Gábor)

 

"A Színházi Világnapon mivel ünnepelhetnénk mással, mint egy magyar dráma színpadi megszületésével? Mérföldkövet jelent az előadás. Örömmel tettem eleget a felkérésnek, hogy Görgeyt játsszam. Nem csak azért, mert a szerzőt 1978 óta ismerem, és több darabjában szerepeltem már. Hanem azért is mert teljesen más megvilágításba helyezi Görgey tábornokot. Elolvastam az emlékiratait, amelyből kitűnik mennyire nagyszerű katonai vezető volt, s hogy a Világosi fegyverletételnél 30 ezer ember életét mentette meg. Kossuth árulónak nevezte, amivel együtt kellett élnie hosszú élete során. A darab úgy van megírva, hogy Görgey gondolatban vitatkozik a magyar történelem nagy alakjaival: Széchenyi, Kossuth, Perczel Mór szelleme elevenedik meg. Találkozik édesanyjával, melyből kiderül, milyen kemény, érzelemmentes nevelésben részesült. Az ő szemén át látjuk az 1848 márc. 15-i eseményeket egészen a kiegyezésig" – mesélte a címszerepet játszó Kelemen Csaba.

 

Forrás: Gárdonyi Színház, MTI

 

 

süti beállítások módosítása