Vágó Nelly jelmezeiből nyílik kiállítás

Pénteken, a színházi világnapon nyílik Vágó Nelly jelmeztervező emlékkiállítása az Újlipótvárosi Klub-Galériában.

A Kossuth-díjas alkotó előtt tisztelegve emléktáblát is avatnak Budapesten, a XIII. kerületi Kassák Lajos utca 12. számú háznál, a művész egykori lakhelyénél. A XIII. kerületi önkormányzat közlése szerint az emléktáblát a színházi világnapon avatják fel 17 órakor. Az ünnepségen Léner Péter rendező, a József Attila Színház egykori igazgatója, a kerület díszpolgára emlékezik alkotótársára, Vágó Nellyre.

 

Az emléktáblán ez áll: "Ebben a házban élt és alkotott a színházi és filmes látvány nagyasszonya, Vágó Nelly (1937-2006) jelmeztervező, Kossuth-díjas, kiváló művész, a Magyar Állami Operaház örökös tagja".

 

vago nelly

 

Vágó Nelly emlékkiállításának megnyitóját szintén a színházi világnapon tartják az Újlipótvárosi Klub-Galériában. Az eseményen Turnai Tímea, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Szcenikai gyűjteményének vezetője ajánlja a kiállítást. A tárlaton bemutatnak Vágó Nelly által inspirált divat- és jelmezterveket is, amelyek a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola hallgatónak munkái. A kiállítás április 22-ig látogatható.


Vágó Nelly 1937-ben született Budapesten, az Iparművészeti Főiskolán 1962-ben szerzett diplomát. Pályáját a szolnoki Szigligeti Színházban kezdte, majd a Nemzeti Színház tagja lett. Szinte valamennyi magyar színháznak tervezett jelmezeket, dolgozott a szabadtéri színházaknak és nagy nemzetközi karriert is befutott, tervezett jelmezeket a grazi és a nyugat-berlini operának, valamint a Tbiliszi Nemzeti Színháznak is. A Magyar Állami Operaháznak 1991-től vezető jelmeztervezője volt, 1991-től tanított a Képzőművészeti Egyetemen, 1999 és 2001 között rektor is volt.


Pályafutása során több mint 500 színpadi darabhoz tervezett jelmezt, nevéhez kiemelkedő színpadi és filmes alkotások köthetőek. Legismertebb színpadi munkái: Az ember tragédiája, a Bánk bán és a Koldusopera, filmes munkái közül kiemelkedik a Szindbád, A ménesgazda és a Hanussen.


Vágó Nelly 2006. december 21-én hunyt el. A hagyatékból fia állított össze egy friss koncepcióba illesztett kiállítást az Újlipótvárosi Klub-Galériában.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása