Kaputt - Kabarét csinál a halálból a Dumaszínház

Kaputt címmel a halálról szóló humoros előadást láthat a közönség a Dumaszínház és a Füge Produkció Cabaret Ma című közös sorozatában március 27-én, a színházi világnapon a Jurányi Inkubátorházban.

Ajánló a darab elé:

 

 

Halt már meg Ön? Volt már az Ön szemében csillagfejű csavarhúzó? Jósolták már meg a halálát? Hisz Ön az örök halálban? Hol volt és hol lesz Ön, amikor nem él? Érezte már, hogy emésztőenzimjei Ön ellen fordulnak? Foglalkoztatja Önt a gondolat, hogy hol laknak vagy hova költözhetnek Önben férgek? Fél?

 

,,Elfogy a levegő, egy fénytojásban vagy és a tojás egyre nagyobb, egyre lágyabb. Boldog vagy. Csak éles fehér fény mindenütt. Egy szakállas ember jön feléd, gumicsizmában, egyik lába rövidebb. A másik is. Nagyon rövidek a lábai. A szakálla a földet éri. Nem azért mert hosszú, hanem mert rövidek a lábai. Lassan elkezd peregni előtted az életed, mintha jaffaszörpöt töltenél egy kőkorsóba, amely alul plazma."

 

11063946 883884931669891 7872370716828426079 o

 

Az alkotók az előadásról:

 

 

A Cabaret Ma sorozat célja a humoros, szórakoztató előadások műfajának megújítása - mondta el Litkai Gergely, a Dumaszínház társulatának vezetője.

 

Emlékeztetett arra, hogy a stand-up műfaj is az undergroundból indult. Mint hozzátette, arra gondoltak, hogy a kabaré esetében is megpróbálják az alapoktól újraépíteni a műfajt. "Olyan műfajt teremteni, amely színházilag is érdekes, ugyanakkor humoros és szórakoztató, és erre a Jurányi csodálatos hely, hiszen éppen ezért jött létre, hogy különféle ötleteket, kezdeményezéseket hozzon össze" - fogalmazott Litkai Gergely.

 10644461 883885038336547 3966221130094676320 o

 

Tájékoztatása szerint az előadások a Dumaszínház finanszírozásában készülnek, a Füge pedig a produkciós hátteret és a helyszínt biztosítja, így egészítik ki egymást.

Eddig három bemutatót tartottak. A sorozat első darabja az előző évadban A férfiak szexuális világa volt, amelyet Vinnai András, Bánki Gergely és Janklovics Péter írt és rendezett, és ők is szerepeltek a zenés revüjeleneteket és monológokat felvonultató előadásban.

 

Tavaly ősszel mutatták be a 40! avagy Véges élet című produkciót, amelyben Stefanovics Angéla, Bánki Gergely, Keszég László, Mészáros Béla játszik, és amelyet szintén a szereplők írtak és rendeztek.

 

 

Március közepén volt a premierje Vinnai András Szóvirágok című darabjának, amelyet a szerző Kálmán Eszter rendezővel együtt vitt színre, és amelyben Elek Ferenc, Sipos Vera és Bánki Gergely játszik. "A darab arról szól, hogy egy istennek tűnő valaki elveszi a világ összes nyelvét, a magyar az utolsó, amit el akar ragadni, és ez ellen kell küzdeniük a főhősöknek, akiknek nem túlzottan bő a szókincsük" - mondta Litkai Gergely.

 

A Laboda Kornél és Litkai Gergely által írt, Kaputt című darabot Dömötör András rendezésében láthatja péntektől a közönség Kocsis Gergely, Bartsch Kata, Janklovics Péter és Ficza István előadásában. A darab a halálról, annak mindenféle aspektusáról szól a bomlástól kezdve a túlvilági életig, a lelki problémákról, a gyászról, de minderről viccesen - mondta az író.

 

11078004 883885011669883 991038347942490380 o

 

Litkai Gergely kitért arra is, hogy a Dumaszínház a Gólem Színházzal együttműködve szintén a Jurányi Inkubátorházban mutatja be áprilisban a Zs-kategória - önfeledt zsidózás revüvel című produkciót. A kabaré és a revü közötti köztes műfajú előadás létrehozói a magyar közélet és az internet leggyakoribb kérdéseit vették elő. A szövegeket Dragomán György, Litkai Gergely, Lombos El Marci, Szabó Borbála, Szálinger Balázs, Székely Csaba és Vinnai András írta. A Borgula András rendezésében készülő előadásban Bán Bálint, Gergely Katalin, Huzella Júlia, Janklovics Péter, Kálid Artúr és Kerekes Viktória játszik.

 

Az előadásokat havonta egy-két alkalommal láthatja a közönség a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban és vidéken, de van olyan előadás, amely külföldre is eljutott már. Litkai Gergely kiemelte: a sorozat darabjai sikeresek, telt házzal mennek, és a közös produkciók jó tapasztalatot jelentenek az alkotók számára is.

Hozzátette, hogy a jövő évadban is négy bemutatót terveznek: új műfajként lesz humoros fizikai színházi produkció és zenés előadás, betekintést engednek a nők szexuális világába is, és egy párkapcsolati darabbal is várják majd a közönséget.

 

Forrás: Színhaz.hu, MTI

 

süti beállítások módosítása