Mi vár a Színházi Világnapon?

A Radnóti Parti Nagy-esttel, Kecskeméten kaposvári hallgatók vendégjátékával, Kaposváron nyílt nappal, a Soltis Lajos Színház budapesti vendégjátékkal ünnepli március 27-én a Színházi Világnapot, de országszerte, sőt a határon túl is megemlékeznek.

 

Parti Nagy Lajos-esttel ünnepel a Radnóti Színház

 

Parti Nagy Lajos költő, író szövegeiből összeállított zenés irodalmi esttel ünnepel a budapesti Radnóti Színház pénteken. Az esten Bálint András igazgató olvassa fel Krzysztof Warlikowski lengyel rendező világnapi üzenetét, majd az Irodallam sorozat keretében tavaly bemutatott Parti Nagy Lajos-estet tekintheti meg a közönség.

 

A Nádgarnitúrát a színház fiatal színésznője, Andrusko Marcella állította össze és adja elő Parti Nagy Lajos szövegeiből. A bábszínészként végzett művész a zenés irodalmi előadásba bábokat is bevon, és a produkcióban zeneszerzőként közreműködő Dinyés Dániel is szerepet kap.

 

NADGARNITURA

 

Ádámok és Évák Ünnepe a József Attila Színházban

Madách Imre Az ember tragédiája című művét 11 budapesti általános és középiskola színjátszó csoportjai adják elő. Az iskolák maguk jelentkeztek a különleges programra, hogy ki, melyik színt, illetve színeket adja elő, azt sorsolással döntötték el. Minden csoport felkészülését a József Attila Színház művészei segítették, mentorálták.


Az előadást követően – bár nem versenyről van szó – egy négytagú zsűri döntése alapján díjazzák a legjobb Ádám, Éva, Lucifer alakítást, valamint a legjobb fiú és lány mellékszereplőket is. A zsűri különdíját a legjobb vagy legizgalmasabb színt bemutató csoport kapja.


A zsűri elnöke Hanesz József, a KLIK elnöke lesz, tagjai pedig Verebes István rendező, Nemcsák Károly igazgató és a Fővárosi Önkormányzat egy delegáltja lesz.

 

 

Kecskeméten az esti előadás előtt emlékeznek

 

A kecskeméti Katona József Színházban az esti Csongor és Tünde című előadás előtt Dobó Enikő színművész olvassa fel a színházi világnap üzenetét. A világnapon is folyik a Szín-Tár, a hazai és határon túli magyar nyelvű színművészeti egyetemek fiataljainak a találkozója, amely a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál egyik kísérőrendezvénye. Pénteken Kaposvári Egyetem művészeti karának III. évfolyamos növendékei a Fekete ég – háborús előhang című darabot mutatják be a Kelemen László Kamaraszínházban.

A darab rendezője Vidnyánszky Attila, a színinövendékek osztályfőnöke.

 

csiky

 

Nyílt nap a kaposvári színházban

 

Pénteken nyílt napot tartanak a kaposvári Csiky Gergely Színházban. A látogatók megismerkedhetnek a teátrum több mint 100 éves épületének minden zugával, részt vehetnek két előadás nyílt próbáján, megnézhetik, miként dolgoznak a színpadépítők, kipróbálhatják az improvizációt, a színpadi verekedést és vívást, találkozhatnak az esti előadás, a Légy jó mindhalálig című musical vendégszereplőjével, Puskás Péterrel

 

Lesz továbbá kézműves foglalkozás, diavetítés, színházi activity és két kiállítás-megnyitó, de arra is lehetőség lesz, hogy aki a nyílt nap élményét szeretné személyes emlékekkel gazdagítani, az ingyenesen csengőhangokat tölthet le a telefonjára a színház honlapjáról a Légy jó mindhalálig című előadás zenéjéből, illetve háttérképeket az előadás vetítéséből.


A tervek szerint Rátóti Zoltán igazgató az elmúlt évhez hasonlóan ezúttal is a színházi világnaphoz "igazítva" ismerteti a következő évad műsortervét.   

 

A programok reggel 8 órakor kezdődnek és az esti előadást követően a Juhos együttes fél tízkor kezdődő táncházával zárulnak.

 

 

Szombathelyen Jordán Tamás olvassa fel az üzenetet

 

Krzysztof Warlikowski gondolatait Jordán Tamás igazgató olvassa fel pénteken 19 órakor a Sweet Charity közönségének a Nagyszínpadon. Az előadás bemutatója egy hete, március 20-án volt, azóta nagy sikerrel megy. A musicalt Federico Fellini világsikerű filmje, a Cabiria éjszakái alapján a Neil Simon-Cy Coleman-Dorothy Fields trió írta. A darab ősbemutatója 1966-ban volt a Broadwayn Bob Fosse rendezésében.

 

 

Budapesten a Soltis Lajos Színház


A celldömölki Soltis Lajos Színház vendégszerepléssel ünnepli a világnapot, a budapesti Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtérben pénteken 15 és 19 órától Shakespeare-drámák részleteit adják elő sajátos értelmezésben Vagy amit akartok (Shakes-pop) címmel, ugyanezen a napon délelőtt pedig iskolások számára tartanak foglalkozásokat.


Az előadás olyan örökérvényű problémákat vet fel Shakespeare drámarészleteivel - Rómeó és Júlia, Hamlet, Szentivánéji álom - valamint R. D. Laing pszichológus írásaival, filmekből kölcsönzött gondolatokkal, helyenként a popzene eszközeivel, mint például a szülőkkel, a felnőttekkel való konfliktusok, a párkapcsolati problémák, az együttélés, az elfogadás kérdései, legyen szó szerelemről vagy éppen együttműködésről, munkáról.


Szombat délután szintén az Eötvösben testtudat és koordináció workshopot tartanak, amelynek keretében a színpadi mozgás alapjaival ismertetik meg az érdeklődőket.

 

don giovanni

Don Giovanni - Pécsi Nemzeti Színház (fotó: pnsz.hu)

 

Don Giovanni premier Pécsett


A Pécsi Nemzeti Színházban az “operák operája”, az egyik legismertebb színpadi zenemű, a Don Giovanni premierjével ünneplik a Színházi Világnapot március 27-én.


“Egy operát játszó színházban mindig kell, hogy repertoáron legyen egy Mozart-darab. A Don Giovanni számomra az operák operája. Izgalmas, összetett, egyszerre dráma és egyszerre vígopera. Ugyanakkor elemelkedik a valóságtól, groteszk, irreális elemek jelennek meg benne: látomások, szobor, amely megszólal. Mozart nem hiába adta azt a műfaji meghatározást a darabnak, hogy „dramma giocoso”, vagyis játékos dráma, amely arra mutat rá, hogy a darabban felváltva jelennek meg komoly és komikus tartalmak. A darab valóban a műfaji keveredések jó példája: vígoperai jelenetektől kezdve a súlyos tragédiákig, szerelmeken át a csalódásokig, egy igazán szélsőséges, ellentmondásokkal teli világot ábrázol.” – mondta Gulyás Dénes, az opera rendezője.

 

 

Előadásokkal, kiállítással és nyílt nappal ünnepelnek Fejér megyében

 

A Vörösmarty Színház március 27-én előadásdömpinggel készül: 10 órától a Pelikán Kamaraszínházban a Versengő Zenebónia, 15 órától ugyanott a Momo című előadás lesz megtekinthető. A nagyszínpadon 19 órakor a 3:1 a szerelem javára című darabot játsszák, de előtte fél hétkor megnyílik Kopriva Attila festőművész tárlata a teátrum Forrás Galériájában.


A Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza a színházi világnap tiszteletére a már hagyománnyá vált családi nyílt napját tartja meg. Az érdeklődőket - a világnapi üzenet felolvasását követően - 11 órától a stúdióteremben, valamint a fenti aulában „játszóház” várja, ahol fotózkodhatnak mesehősökkel a díszletek között. Emellett lehetőség nyílik jelmezpróbálásra, színházi haj- és sminkkészítésre. Az öltöztetőnő munkájával 13 óra 30 perctől ismerkedhet meg a közönség, majd 14 órától tánc- és énekrészleteket mutatnak be az Anconai szerelmesek című, készülő előadásból.

 

 

Diákok Rómeó és Júliája Nagyváradon

 

Az idei évadban is folytatódik a Színház az iskolában, iskola a színházban címmel meghirdetett program, amelynek eredeti célja, hogy a fiatalok közelebb kerüljenek a színházhoz, a magyar- és világirodalom egy-egy meghatározó művéhez, elősegítendő a szövegértelmezési készségeket, a színházi alkotófolyamatra való rálátást és a színházi eszközökkel történő önkifejezést. A színház világnapján 19 órától mutatják be a program keretében készült legújabb produkciót. William Shakespeare Rómeó és Júlia című világhírű drámáját hat nagyváradi iskola, a Partium Keresztény Egyetem és az Állami Egyetem hallgatói viszik színpadra. A Szigligeti Társulat színészei közül Csatlós Lóránt, Gajai Ágnes, Hunyadi István, Kocsis Gyula és Pitz Melinda készítik fel a csapatokat.

 

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása