Jubilál A Szkalla lányok - 50. előadás a Nemzetiben

Április 4-én 50. alkalommal látható Berényi Gábor Macskajáték-átirata, A Szkalla lányok.

A Béres Ilona és Tordai Teri előadásában látható Manna produkció az idei évadban új budapesti befogadóhelyre talált, és január óta a Nemzeti Színház Bajor Gizi termében tekintheti meg a közönség.

 

2012 áprilisában Örkény születésének 100. évfordulóján mutatták be ezt a két hangra írt Macskajátékot, melynek 50. előadásával most a szerzőnek és a rendezőnek állítanak emléket a művészek.

 

A Szkalla lanyok

 

A nemzetközi hírű Macskajáték számtalan előadást ért meg különböző szövegvariációkkal az elmúlt évtizedekben, ám az író születésének kerek évfordulója alkalmából özvegye, Radnóti Zsuzsa felkérésére Berényi Gábor elkészítette a kétszemélyesre hangszerelt  „kamaraváltozatot”.

 

„Berényi Gábor rendező és a szerző előtt tisztelegve, 2015-ben is április elején, az Örkény évfordulóhoz kapcsolódva tűzzük műsorra A Szkalla lányokat. A rendező, aki élete során többször is színpadra álmodta a Macskajátékot, tavaly hunyt el. A két csodálatos színésznő: Béres Ilona és Tordai Teri április 4-én ötvenedszer játssza el ezt a különleges, kifejezetten rájuk szabott átiratot. Mindig mosolyogva emlékeznek a próbaidőszakra, mialatt ez az egyszeri felolvasóestnek indult produkció kamaraestté alakult, és ahogyan ők hárman a szöveg és a lehetőség bűvöletében dolgoztak a bemutatóig. Fontos független színházi előadás született, mely a Manna segítségével az elmúlt években számtalan vidéki város közönségéhez eljutott” – mondja Gáspár Anna, az előadás produkciós vezetője.

 

A Szkalla lányok elhagyja minden mellékszereplőjét ebben a változatban, csak a testvérpár szívderítő, olykor szívszorító beszélgetései maradtak meg az előadásban. Sokkal erősebben jelenik meg így Orbánné (Béres Ilona) és Giza (Tordai Teri) szoros viszonya, a két egymástól messze élő asszony sorsának közössége.

 

Az előadás három évvel ezelőtti bemutatója óta látható volt más városok mellett Debrecenben, Győrben, Szegeden, Zalaegerszegen, idén január óta pedig a Nemzeti Színház Bajor Gizi termében talált állandó helyszínre. Az ötvenedik, jubileumi előadás is a befogadóhelyen látható 19:30-tól, következő előadás pedig április 25-én lesz 19:30-tól.

 

süti beállítások módosítása