A költészet napja - "Vers-szelfikkel" ünnepel a kolozsvári magyar színház

Középiskolás diákok bevonásával ünnepli a magyar költészet napját a Kolozsvári Állami Magyar Színház – közölte Visky András, az intézmény művészeti vezetője.

Mint elmondta, a színház három előadással készül a magyar költészet napjára. Ezek egyikében, A fűnyírógép (ODABENT) című produkcióban kolozsvári középiskolás diákok mondják az általuk javasolt verseket, amelyeket a színház megzenésített versekkel kapcsol össze.

 

A diákokat arra is felkérték, hogy készítsenek "vers-szelfiket", olyan, telefonnal rögzített mozgóképsorokat, amelyek mai, hétköznapi környezetbe helyezik a kiválasztott verset. Ezeket a képsorokat vetítik majd a stúdiótermi előadás alatt.

 

kolozsvar

Fotó: 7ora7.hu


A produkciót április 4-én és 10-én tűzik műsorra, de Visky András elmondta, abban reménykedik, hogy további előadásokat követel ki a közönség. Azt is megjegyezte, szeretné ezentúl minden évben egy színházi produkcióba bevonni Kolozsvár középiskolás diákságát.


A kolozsvári színház április 11-én, a költészet napján kortárs zeneszerzők által megzenésített klasszikus versekkel áll a közönség elé. A Villanyborotvám (ODAKINT) című előadásban József Attila, Weöres Sándor, Csokonai Vitéz Mihály, Petőfi Sándor és Tandori Dezső verseinek Ligeti György, Kurtág György, Selmeczi György, Csíky Boldizsár, Gárdonyi Zsolt, Gyöngyösi Levente és Orbán György által megzenésített változatait Sámson Melinda énekli Béres Melinda hegedű- és Horváth Edit zongorakíséretével.


Visky András elmondta, hogy a szokatlan címek titokzatosságát maguk az előadások fogják majd feloldani.


A magyar költészet napja alkalmából április 12-én ismét műsorára tűzi a színház Bogdán Zsolt Ady-estjét "...függök ezen a zord élet-párkányon..." címmel.


"Azt a célt tűztük magunk elé, hogy a verseket kiemeljük a múzeumból, megmentjük a klasszikussá válástól, és a saját korunk részévé tesszük” - mondta Visky András.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása