A Játékszínben fogtak össze a magánszínházak

Fontos esemény helyszíne volt a Játékszín Művészbejáró kávézója néhány nappal ezelőtt, amikor is megalapították a Magánszínházak Baráti Társaságát.

 

A Játékszín beszámolója:

 

Olyan színházi vezetők fogtak össze, mint Zimányi Zsófia és Szentpéteri András, a Rózsavölgyi Szalon és a Hátsó Kapu művészeti vezetője és ügyvezető igazgatója, Karinthy Márton, aki több mint harminc éve elsőként hozott létre magánszínházat, a Karinthyt, Magács László, az Átrium művészeti igazgatója és Sebestyén Aba, a marosvásárhelyi Yorick Stúdió vezetője is. Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója is üdvözölte az ötletet.

 

 DSC5545

 

A társulás kezdeményezője Németh Kristóf, a Játékszín igazgatója, aki szerint az utóbbi években kiderült, hogy a privatizációnak igenis van jövője, még ha a tulajdonosok a saját vagyonukkal is felelnek a színházukért – vagy talán éppen ezért.

 

A Magánszínházak Baráti Társaságába tartozók nem konkurenciaként, hanem partnerként kezelik egymást, úgy gondolják, együtt hatásosabban tudnak fellépni a mindannyiukat érintő kérdések ügyében, mint például a TAO-támogatási rendszer lehetséges és szükséges jövőjének előkészítése, fontos lépések megtétele ennek előremozdítása érdekében, a potenciális szponzorok fölkutatása, koprodukciók előkészítése, a pályázati támogatások elnyerésének átgondolt kidolgozása. Olyan dolgokat hozhatnak így létre, amelyekre egyenként képtelenek lennénk. Szeretnének felnőtt módjára önálló döntéseket hozni, amelyekért hajlandóak vállalni nemcsak a szakmai, hanem az anyagi felelősséget is.

 

Szó volt saját díj megalapításáról is, és a színházak évadnyitó fesztiváljának újraélesztéséről is. Megállapodtak abban, hogy rendszeresen egyeztetnek egymással és munkatársaik bevonásával megkezdik a közös munkát. Hogy ezek a teátrumok mennyire fontosak a színházi palettán, azt az is bizonyítja, hogy évente közel ötszázezer nézőjük van.

 

További képek a találkozóról:

 

 DSC5429

 

 DSC5452

 

 DSC5460

 

 DSC5475

 

 DSC5505

 

 DSC5546

 

 

Jegypénztár:
1066 Budapest, Teréz krt. 48.
telefon: +36 (1) 312-0430
nyitva tartás: H - V, 13.00 - 18.00, előadásnapokon 19.00 óráig

Szervezés:
1066 Budapest, Jókai u. 21.
telefon: +36 (1) 302-5709, +36 (1) 269-1540
e-mail: szervezes@jatekszin.hu
nyitva tartás: H - P, 10.00 - 18.00

 

 

Forrás, fotók: Játékszín

 

 

 

süti beállítások módosítása