A kiskakas gyémánt félkrajcárja a Griff Bábszínházban

Kicsit "maibb", felnőttekhez is szóló poénokkal tarkították és a címszereplő kiskakas is vagányabb egy kicsit A kiskakas gyémánt félkrajcárja című bábjátékban, amelyet április 10-én mutat be Halasi Dániel rendezésében a zalaegerszegi Griff Bábszínház.

A klasszikus népmese a gyermekek körében állandóan visszatérő problematikáról szól. A fiatalabb korosztály számára mindig problémát jelent, hogy mit kellene tenniük, milyen eszközeik vannak, ha valaki elveszi a személyes tárgyaikat, gúnyolja, esetleg bántja őket. Gyakran felvetődik bennük a kérdés: tűrjék el a megaláztatást, vagy "szívják fel" magukat és tegyenek meg mindent azért, hogy győzedelmeskedjen az igazságérzetük - indokolta a darabválasztást Halasi Dániel szerdán sajtótájékoztatón.

 

 

Tóth Réka Ágnes dramaturg, a szövegkönyv írója elmondta: a szövegíráskor kicsit elrugaszkodtak a klasszikus népmese nyelvezetétől. A történet egyébként követi az eredeti népmese eseményeit, hűen dokumentálja a kutas, kemencés, darazsas büntetés-sorozatot, de a történetet különböző elemekkel kiegészítették és új fordulatok is megjelennek. A kiskakasok - mikor a basa elveszi a félkrajcárt - sztrájkot hirdetnek, és mindaddig nem keltik fel a napot, míg vissza nem kapják a krajcárt.

 

A bábjáték díszlete egy játszótér, a kerettörténetben a bábokat mozgató színészek élőszereplőként is megjelennek, a játszótéri szituációkban ők a gyermekszereplők.

 griff

A Griff bábszínház színészei (forrás: Griff Bábszínház)

 

A kiskakast Báthory-Szolnok Ágnes játssza, a mesélő pedig Szilinyi Arnold lesz. A Basa szerepében Tímár Zoltánt láthatja a közönség, aki a következő évadban szerződik a társulathoz - ezt már a bábszínház igazgatója közölte.

Szűcs István beszámolt arról is, hogy a zalaegerszegi Griff Bábszínház meghívást kapott Sepsiszentgyörgyre az április 24. és május 3. között megrendezendő Szent György-napokra. Összesen nyolc előadást mutatnak be: négy alkalommal a Ládafiát, további négy alkalommal pedig a Szélszabadító című táncos, zenés bábjátékot mutatják be a sepsiszentgyörgyi színház kamaratermében.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása