Piszkavas – Premiert tart a Pécsi Harmadik Színház

Bemutatóra készül a Pécsi Harmadik Színház: április 13-án tűzik műsorra Vincze János rendezésében, Parti Nagy Lajos magyar szövegével Martin McDonagh: Piszkavas című színművét.

Ajánló a darab elé:

 

Az 1970-ben született Martin McDonagh a zord ír hegyek között megbúvó, Leenane nevű falu életéről szóló trilógiájával robbant be üstökösként napjaink irodalmi életébe, s a nyerseségük ellenére is lenyűgöző művek egy csapásra ismertté és elismertté tették őt világszerte. A trilógia első részeként megszületett, Leenane szépe című színművét Parti Nagy Lajos remekbeszabott, bravúros nyelvhasználatú magyarításában, Piszkavas címen mutatja be a teátrum.

 

A darab a harmincas éveiben járó, hajadon Maureen és édesanyja, a zsarnokoskodó Mag történetét meséli el. A lány hosszú évek óta egyedül gondoskodik az anyjáról. Magánéletéből alig maradt meg számára valami. A darabban egyszerre mulatságos és mélyen megrázó, groteszk haláltáncként bontakozik ki a szereplők viszonyrendszerét meghatározó önzőség és kicsinyesség, a hétköznapokban jelenlévő gyűlölet, kegyetlenség, agresszió és brutalitás.

 Piszkavas plakát B2

 

McDonagh műve az elszigetelt, fullasztó, provinciális életmód sötétségéből való kitörés reményét-reménytelenségét állítja a középpontba. Afféle elvágyódás-dráma ez, mely sírva nevettet, hisz tragikum és komikum, könnyed játék és véres valóság mesteri ötvözete. E nemes irodalmi alapanyagot magyar fordítója egyedi köntösbe öltöztette. Miként egyik méltatója írja, Parti Nagy Lajos tollából Piszkavas címmel önálló nyelvi világú, öntörvényű ,,magyar” dráma született.

 

A Vincze János rendezte előadásban Bacskó Tünde, Füsti Molnár Éva, László Csaba és Süveges Dominik kelti életre a négy főszereplőt, a produkció plakátját grátisz tervezte Pinczehelyi Sándor Munkácsy-díjas, érdemes-és kiváló művész.

 

süti beállítások módosítása