Két hét alatt két jubileum - Ünnepelt az Operettszínház

Ritka, hogy két héten belül két jubileumnak is örülhet egy társulat. A Jövőre, Veled, Itt! 200. előadása után a hétvégén a Lili bárónő 10. évfordulóját ünnepelte a Budapesti Operettszínház.

 

A Budapesti Operettszínház beszámolója:

 

A Raktárszínház, az Operettszínház stúdiószínpada, évek óta a társulat örömjátékainak, kísérleti darabjainak helyszíne. Intim térben alkotni, 900 néző helyett karnyújtásnyira kerülni a közönségtől kihívás és egyben nagy élmény színészeknek és rendezőknek egyaránt. Soha nincs két ugyanolyan este, ez pedig valószínűleg nem más, mint a siker titka, ami két előadásnak is nem hétköznapi jubileumot hozott.

 

jovore1

 

Adott egy férfi, egy nő, hét gyerek és egy hotelszoba, 2005 decemberében. Somogyi Szilárd rendezésében ekkor mutatták be a Jövőre, Veled, Itt! című darabot a Raktárszínházban. Janza Kata, Peller Anna, Bereczki Zoltán, Szabó P. Szilveszter, Felföldi Anikó és a Budapesti Operettszínház Musical Együttesének tagjai rendíthetetlenül énekelték, hogy "épp száztizenháromszor".

 

Dorisok, George-ok jöttek, mentek az évek alatt, de a közönség maradt, és március utolsó hetén a 200. előadást ünnepelhették az alkotók, köztük Janza Kata és Szabó P. Szilveszter.

 

Egyetlen szerep van csupán, ahová váltótárs sosem érkezett. Felföldi Anikó mind a kétszáz estén betolta felmosó vödrét, hogy takarítónőként "tüntesse el a nyomokat".

 

"Kétszáz előadás, rengeteg izgalmas pillanat, két ember sorsa nem múlik el nyomtalanul. Az én tisztem ebben az előadásban 'nyomtalanítani' vagy 'nyom eltakarítani', miközben a színfalak mögött mintegy rádiójáték úgy hallgatom az előadást, hiszen színpadra lépésemnek abban a felfokozott helyzetben kell történnie, ahol tart a történet. Két remek ember, két remek színész megható tragédiája. Boldog vagyok, hogy mint egy apró mozaik, ennyi estén át én is részese lehetek ennek a sikernek" - mondta Felföldi Anikó.

 

jovre2

 

Kilenc színész és egy zenész áll Huszka Jenő Lili bárónő című operettjének középpontjában. A történet próbái éppen tíz éve indultak. Béres Attila első Operettszínházi rendezése pedig azóta is töretlen siker, melyet a Színművészeti Egyetemen frissen végzett Dolhai Attila és Kerényi Miklós Máté, Lehoczky Zsuzsa és Mednyánszky Ági, Szendy Szilvi, Lukács Anita, Szolnoki Tibor, Jantyik Csaba és Kiss Zoltán 2005 áprilisában, már a bemutató előadáson garantált.

 

Grófból, bárónőből, tiszttartóból, Illésházy Krisztinából, Frédiből és Mindenesből többen is megfordultak a darabban, köztük: Vadász Dániel, Tarjányi Tamás, Geszthy Veronika, Dézsy Szabó Gábor, Siménfalvy Ágota, Náray Erika, Brasch Bence, Fila Balázs, Vizi Dávid. Túl a kétszázadik előadáson, akik ma is estéről estére szórakoztatnak a bemutató szereposztás tagjai mellett: Illésházy Krisztina szerepében Kalocsai Zsuzsa, Frédiként Szabó Dávid és Kádár Szabolcs, Minden szerepben pedig Peller Károly.

 

lilibarono1

 

Akad azonban olyan, aki tíz év alatt egyetlen estén sem hiányzott.

 

"A szülés után ez volt az első próbaidőszakom, ezért is lehet, hogy bennem a mai napig nagyon intenzíven él a kezdet. Más attitűddel érkeztem ebbe a darabba és vissza a színházba. Első és azóta is meghatározó találkozásom volt Béres Attilával, akivel együtt a mi kis csapatunk elvonult a Raktárszínházba, hogy ott játsszunk operettet. Ez az a szerep, amin szerintem a legtöbbet dolgoztam és még mindig találok benne újdonságokat. Vannak mondatok, amiket kifejezetten ugyanúgy mondok, mint ahogyan próbáltuk, van amit az évek átformáltak de a mai napig minden színre lépésem előtt elmondom a szövegemet. Persze már csak babonából. Olyan színház vagyunk, ahol a darabokat több szereposztásban mutatjuk be. Ritka, hogy egy szerep tíz éven át mégis egy névvel fut. Nagyon büszke vagyok rá, hogy ezt az előadást tíz éve sikerrel játsszuk és Sasvári Clarissként így egy kis különlegességnek érzem benne magam" - mesélte Szendy Szilvi, akihez hasonlóan Illésházy Agatha grófnő szerepében Lehoczky Zsuzsa és Malomszegi Báróként Jantyik Csaba szintén tíz éven át, váltótárs nélkül minden előadásban látható volt.

 

A jubileum pedig csak állomás a Lili bárónő és a Jövőre, Veled, Itt! életében. A két Raktárszínházas sikerdarab továbbra is látható az Operettszínház műsorán.

 

Forrás: Budapesti Operettszínház

 

süti beállítások módosítása