Szinte mindennapos a színházban megcsörrenő mobiltelefon

A színházakban, koncerttermekben az előadások előtt felhívják ugyan a nézők figyelmét, hogy kapcsolják ki mobiltelefonjaikat, ennek ellenére szinte nincsen olyan előadás, amely alatt ne szólalna meg egy telefon.


A Kossuth Rádió Napközben című műsora arról készített összeállítást, hogy mit illik és mit nem – színházban, moziban, kulturális rendezvényeken.

A színházakban, koncerttermekben az előadások előtt rendszerint elhangzik a figyelmeztetés, hogy a nézők kapcsolják ki mobiltelefonjaikat, ennek ellenére szinte nincsen olyan előadás, amely alatt ne szólalna meg egy mobil - mondta el Balikó Adrienn közönségszervező, aki hozzátette: az is előfordul, hogy a megcsörrenő telefont fel is veszik a nézők. Az ideges kapkodás, keresgélés, amikor valaki megpróbálja kikapcsolni a zsebében, táskájában csörgő telefont szintén zavaró mind a színészek, mind a többi néző számára.

 

Dsc 0588

Fotó: szinhaz.szeged.hu (képünk illusztráció!)

 

A szombathelyi Weöres Sándor Színházban már arra is külön szöveget készülnek írni, hogy a cukorkák bontogatását is mellőzzék a nézők az előadás alatt. Különösen a gyerekelőadásokra jellemző, hogy a kisgyerekes szülők a táskájukban üdítőt, szendvicset visznek be, mert úgy gondolják, a gyerek nem bír ki egy órát evés és ivás nélkül. Szintén zavaró, ha a nézők – akár suttogva is – beszélgetnek, megvitatják a látottakat, vagy éppen fényképet, hangfelvételt készítenek, amely természetesen tilos is, fűzte hozzá Balikó Adrienn.

 

Pottyondy Nóra, a Győri Nemzeti Színház kulturális menedzsere kiemelte: a protokoll célja alapvetően az, hogy mindannyian tudjuk élvezni az előadást, ne zavarjuk egymást.Arról számolt be, hogy az utóbbi időben jellemző, hogy vannak nézők, akik „protokoll őrként” viselkednek a színházban, csendre utasítják azokat a nézőtársaikat, akik nevetnek. Ez nem illendő, hiszen a színházban természetes, ha reagálunk a színpadon történtekre. Tetszésünket pedig nem csak tapssal fejezhetjük ki, hanem fütyüléssel is. A kulturális menedzser szerint ugyanakkor nem korspecifikus, hogy kik vétenek az illem ellen, előfordul idősebbekkel és fiatalokkal is, és nem is mindig szándékosan zavarja meg valaki az előadást.

 

Pottyondy Nóra fontosnak tartaná, hogy a családban, az iskolában, a médiában legyen szó arról, hogy hogyan illik viselkedni a színházban, s ne merüljenek feledésbe olyan etikett szabályok, mint például, hogy a nézőtérre a férfi lép be először, hogy a hölgypartnere, aki esetleg estélyi ruhát, magas sarkú cipőt visel, biztonságosan tudja elfoglalni a helyét, kifelé pedig illik a hölgyet kiengedni először.

 

Buda Andrea, a Cinema City PR és marketingigazgatója hangsúlyozta: a nézőtérre mindent be szabad vinni, amit a mozi büféjében meg lehet vásárolni, de csakis azt. A házirend ki van függesztve a mozikban, és a weboldalukon is megtalálható, s a mozijegy megvásárlásával ezt a nézők elfogadják.

 

Ha valaki – akár mobiltelefonnal is – felvételt készít a vetített filmről, azzal szerzői jogokat sért, és büntetőjogi következményeket von maga után. A kamerahasználatot – különösen premierfilmek esetén – a mozi dolgozói ellenőrzik is, tette hozzá Buda Andrea.

 

Forrás: hirado.hu

 

 

süti beállítások módosítása