Firkálj verset a REÖK-ben!

A költészet napján molinókra írhatjuk kedvenc verssorainkat a REÖK-ben. Áprilisban irodalmi programmal és színházi előadásokkal is várják a közönséget: érkezik Szegedre Forgách András író, a Maladype Színház és a feloszlását nemrég bejelentő Szputnyik társulata.

 

A REÖK ajánlója:

 

Interaktív kezdeményezéssel készül a REÖK az idei költészet napjára. Április 11-én és 12-én, szombaton és vasárnap a kiállítóház használt, korábbi tárlatokat promotáló óriásmolinóinak hátoldalára mindenki felírhatja kedvenc magyar versének egy-egy sorát. Az így teleírt molinók önálló művészeti alkotásként szolgálnak majd, melyet a REÖK facebook-oldalán is közzétesznek. Nem mellesleg az is kiderül, ki a szegediek kedvenc költője. Mindenki, aki áldoz a költészet napi REÖK-oltáron, ingyen nézheti meg az aktuális tárlatot, a Lehel István kiállítást is.

 

reok

 

A Szegedi Szabadtéri Játékok idei előadásaihoz kapcsolódó, ingyenes irodalmi sorozatot indított a REÖK. Április 8-án, szerdán 18 órától Forgách András íróval beszélget a Backstage ötletgazdája, Fábri Péter író. A téma Victor Hugo, és természetesen népszerű és izgalmas, sűrű cselekményű regénye, A nyomorultak lesz. Az ebből készülő musicalprodukció az idei Szabadtéri egyik legjobban várt előadása. A Backstage tematikája minden esetben egy-egy Dóm téri produkció, a darabokról, alapművekről, a szerzők életéről, a zenei koncepcióról neves irodalmárok, zeneszerzők osztják meg gondolataikat a közönséggel. A cél, hogy már most ráhangolódjunk a nyári fesztivál-szezonra. Az utolsó, májusi kör vendége Kocsák Tibor zeneszerző lesz.

 

A Maladype Színház évek óta közönségkedvenc a REÖK-ben. Most újabb előadást hoznak Szegedre, melynek címe: Tojáséj. Weöres Sándor címként választott egysorosának törékeny szépségét felfedezve, a társulat tagjai ezúttal szavak nélkül, játszi könnyedséggel fogalmazzák meg viszonyaikat, hétköznapi játékaink természetes nyelvén. Ártatlan és ártatlannak tetsző játékok követik egymást, Ravel zenéjéből lendület, életöröm árad, s játék közben mindennapjaink láthatatlan színháza is láthatóvá válik. Az április 23-án 19 órától látható előadás szereplői Lendváczky Zoltán, Orosz Ákos, Páll Zsolt és Tankó Erika. A darabot Balázs Zoltán rendezte.

 

Nem is olyan régi hír, hogy feloszlik hazánk egyik legnépszerűbb, külföldön is sikerek független társulata, a Szputnyik Hajózási Társaság. Kivételes alkalom, hogy egyik utolsó produkciójuk érkezik most a REÖK-be. A csapat évek óta foglalkozik színházi neveléssel, Szociopoly c. előadásuk is ilyen típusú munka, egy interaktív színházi társasjáték. Április 30-án, 19 órától láthatjuk Fábián Gábor rendezését. Az eredeti társasjátékot társadalomkutatók találták ki 2010-ben. Ma Magyarországon a szegénység mintegy másfélmillió embert érintő probléma, a hivatalos adatok szerint minden negyedik gyerek szegény családban nevelkedik. A Szociopoly-val nem a szegénységből csinál játékot a Szputnyik. A játék érzelmi energiáját használják arra, hogy a munka, pénz és erőforrások nélküli megmaradás helyzetét átélhessék a résztvevők. Az előadásokra már lehet jegyet kapni a REÖK jegyirodáján, elővételben 1500, az előadás napján 2000 forintért.

 

Forrás: reok.hu

 

süti beállítások módosítása