Újra színpadon Szikora Róbert Macskafogója

2014 nyarán éledt újjá a velencei Esztrád Víziszínházban a Macskafogó című musical. A kultikus magyar rajzfilmet Szikora Róbert és Vallai Attila álmodták színpadra. Idén május 1-én a Syma Rendezvényközpontban láthatja újra a közönség a zenés darabot.

macskafogó plakát1 

A musicalről:

 

Az alkotók igyekeztek látványos és szórakoztató darabot készíteni, úgy hogy az előadás teljesen újszerű élményt nyújtson zenében és prózában egyaránt. Miközben az eredeti történet mondanivalóján nem változtattak, a musicalben mégis helyet kapott néhány új szál a klasszikus sztorihoz képest, és „újrahangolva” köszönnek vissza a jól ismert poénok is.

 

A darabot, amelynek látványvilágát speciális effektek, látványos animációk erősítik, Korcsmáros György rendezi; Grabowski szerepében Baronits Gábor látható, Hujber Fernc lesz Safranek, Nádas György Lusta Dick, míg Miss Gatto szerepében Oláh Ibolya lép színpadra, Holly-t Patai Anna, az Elnököt pedig Székhelyi József játssza.

macskafogó film 

A rajzfilmről:

 

1986-ban, színes magyar-kanadai-NSZK koprodukcióban mutatták be a Macskafogó című animációs filmet, amelyben a szereplőknek többek közt olyan színészek kölcsönözték a hangjukat, mint Sinkó László, Benedek Miklós, Haumann Péter, Béres Ilona, Mikó István, Körmendi János vagy Kern András. A Macskafogót Ternovszky Béla rendezte, Nepp József jegyzi a forgatókönyvet, Deák Tamás pedig a film szintén klasszikussá vált zenéjét írta.

 

A rajzfilm azonnal közönségsiker lett, az elmúlt majdnem harminc év alatt pedig kultikus alkotássá nőtte ki magát, amelyből egy ország idéz – életkortól függetlenül.

 

A történet amelyben elsőre úgy tűnik, hogy az egerek sorsa az X bolygón megpecsételődött izgalmas fordulatot vesz: bár a gátlástalan macskák célja, hogy törvényt nem ismerve megsemmisítsék az egértársadalmat, egy valamit nem vesznek figyelembe. Az egerek számára mégis van némi remény: főtudósu Fushimisi professzor és az ő különleges találmánya megmentheti őket. Az Intermouse ráveszi már visszavonult, ám azóta is pótolhatatlan legjobb ügynökét, Grabovszkyt, hogy még időben megszerezze a „csodafegyver” tervrajzát… a többi már történelem.

 

macskafogó plakát2 

Macskafogó a színpadon:

 

A Macskafogó musical-változatának ősbemutatója 2005. októberében volt a Pécsi Nemzeti színházban. A Nepp József és Ternovszky Béla 1986-ban bemutatott rajzfilmje nyomán készült zenés színpadi változat, amelyet Szikora Róbert és Vallai Attila jegyzett nagy sikert aratott, így egy évre rá, 2006-ban már a fővárosi közönség is láthatta a darabot a Pesti Magyar Színházban - a pécsihez hasonlóan, Iglódi István rendezésében. 2011-ben a Szegedi Nemzeti Színház is bemutatta a Macskafogót. Legutóbb tavaly nyáron, velencén az Esztrád Színház előadásában éledt újjá a musical, amelyet május 1-én a Syma Rendezvényközpontban is látható.

 

Forrás: facebook.com/macskafogomusical, viziszinhaz.com

 

süti beállítások módosítása