Elkezdődött a Versmaraton a Tháliában

Oláh János költő, író, a Magyar Napló főszerkesztője felolvasásával kezdődött el az idei Versmaraton a Thália Színházban.

A Versmaratonon 69 költő péntek délelőttől késő estig olvas fel Az év versei 2015 című antológiában megjelent műveiből a költészet napja alkalmából.

A program első blokkjában Sári László moderálása mellett Oláh János, Szentmártoni János, Kürti László és G. István László olvasta fel egy-egy versét a délelőtt kezdődött rendezvényen.

 

"A kötet összeállítása egy irodalmi szabadegyetem volt számomra, hiszen az antológia 103 költő 299 költeményét tartalmazza" - mondta el Zsille Gábor, a kötet szerkesztője, aki az első blokk résztvevőjeként beszélt a kiadványról.

 

Sári László kérdésére válaszolva elmondta: a mai költők közül is sokan és szívesen írnak kötött formában verseket, "nem szűnt meg a rím, a fiatal költők is szívesen használják".

 vers

Versmaraton (fotó: Soós Lajos)

 

Kifejtette, hogy vannak alapvetően filozofikus költők, de a tárgyiasult lírát művelők munkái is nagyon érdekesek. "Pénteken mindegyikből láthat és hallhat példát a közönség" - fűzte hozzá Sári László.

 

A Magyar Rádió Zrt., a Magyar Napló Kiadó és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) közös rendezvényét idén ötödik alkalommal hirdették meg.

A délelőtt 10 órától este 10-ig tartó műsorban a költők személyesen, saját hangjukon, saját gesztusaikkal mondják el verseiket.

 

A műsort vezető Visy László elmondta: a Versmaraton programját az iskolai tanórákhoz igazították, ezért 45 perces blokkokban beszélgetnek a műsorvezetők a költőkkel. Az irodalomtanárok egy-egy tanórát is felépíthetnek erre az eseményre, az elhangzó felolvasásokra, beszélgetésekre.

 

A 69 jelenlévő művész mellett további 15 felvételről szólal meg, és az idei év újdonságaként a költő mellett műfordítók is bejelentkeznek a blokkok közti szünetekben.

Visy László felhívta rá a figyelmet, hogy a program végén a költők egy-egy sorából megszületik majd A nap verse is.

 

A Versmaraton anyaga a rendezvényt követően is elérhető marad az interneten. Visy László mellett Kövesdy Zsuzsanna vezeti a műsort, a beszélgető riporterek pedig rádiósok és a Magyar Napló munkatársai: Rékai Gábor, Sári László, Pásztor Zoltán, Markovits Ferenc, Pintér Edina, Zsille Gábor és Csontos János.

 

Először 2011-ben született meg annak az ötlete, hogy Az év versei antológia szerzői felolvassák műveiket a költészet napján.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása